Italijan Giuseppe De Maria (Idea), Švicar Oliver Hopstetter, Nemec Julian Kern (oba Leopard) in kot peti Luka Mezgec (Sava) so v zadnjih 100 metrih ravnine na trgu v Velikovcu še pošteno pritiskali na pedala, ko je Kump že lahko za lepši zmagoviti videz »polikal« dres in slavil visoko dvignjenih rok. Njegovi moštveni kolegi iz Adrie Tomaž Nose, Rado Rogina, Matej Mugerli, Matej Gnezda, Kristijan Đurasek, torej sami izkušeni mački, so potem pošteno izmučeni dolgo sedeli v senci. Njihov prispevek je bil nedvoumen.

Bilo je očitno, da je opravil zadnji, a najpomembnejši del posla, s čimer je kolesarka Koroška ostala slovenska. S sijajnim zaključkom je po 189 kilometrih v zahtevnem vzponu do glavnega trga v Velikovcu osvojil še četrto zmago na mednarodnih dirkah in tako potrdil, da bodo čez deset dni vanj uprte številne oči v prvih dneh dirke Po Sloveniji. Z ekipo vred.

Konkurence na največji enodnevni dirki v Avstriji, druge kategorije UCI in bližnjega slovenskega Toura, ki je kakovostni razred višje tudi po kategorizaciji UCI, ni mogoče primerjati. A dirka iz niza avstrijskega pokala Tchibo je pred vrhuncem domače sezone pravšnje ogledalo za kolesarje slovenskih ekip Adria Mobil, Sava in Radenska. Iz oči v oči so se pogledali tudi z ekipama Tirol z Blažem Furdijem in Juretom Golčerjem ter italijansko ekipo Idea, ki prav tako prihaja na start v Celje. Da je bilo v Podjuni kar pravo malo slovensko prvenstvo, pa so poskrbeli še Matej Marin, Dejan Bajt in Robert Vrečer, nekdanji ptujski »petelini«, ki letos vozijo v avstrijskih ekipah.

Ob kar 32 slovenskih kolesarjih na startu je bilo kar malo nepričakovano, da ob večji skupini ubežnikov ni bilo niti enega. Nemara so vsi vedeli, da ob jasnih željah Novomeščanov po zmagi s taktiko na Marka Kumpa nimajo upanja. A ker so ubežnikom dovolili skoraj sedem minut naskoka, lov ni bil lahek. Milan Eržen v spremljevalnem avtomobilu je bil zagotovo ob kakšen las. »Vsi so gledali le nas. Nihče ni pomagal loviti, zato smo morali opraviti sami,« je priznal starosta Rado Rogina. »Ah, treba je bilo pošteno potrenirati,« se je o garaškem delu pošalil Tomaž Nose. Ko so ubežnike polovili, so pripravili teren tudi za Kumpov hiter zaključek. Ključno vlogo je v zadnjem klancu opravil Matej Mugerli, ko je v zadnjem kilometru izzval največje tekmece. Kump pa je v njihovem zavetrju le čakal, kdaj jim bo zmanjkalo energije. »Dobrih 300 metrov pred ciljem sem že videl, da so zaradi akcije Mugerlija 'pečeni'. Sam pa sem imel še petardo v nogah. Prestavil sem v dve prestavi težji prenos in potegnil,« je Kump le opisal svoj prispevek.

»Nemogoče ga je bilo premagati. Tudi drugo mesto je dobro,« je priznal Italijan De Maria, ki je »novomeško puščico«, kot tudi imenujejo Kumpa, videl na delu že na prejšnjih dirkah. »Sam sem vesel, da sem sploh privozil do cilja,« je v cilju najprej pripomnil Luka Mezgec. Ima vneto stegensko mišico, zaradi česar zadnja dva tedna trenira po posebnem programu. »Med dirko bolečin nisem čutil, v zaključku pa sem bil tako utrujen, da drugega sploh nisem čutil. Jutri pa bom verjetno moral najeti kar bivanje pri fizioterapevtu,« se je med masažo šalil Mezgec, prvi mož Save. Iz mlade druščine Radenske sta bila Jan Polanc (15. mesto) in Luka Pibernik (20. mesto) celo najhitrejša, kar ima seveda posebno težo. »Nisem imel dobrega izhodišča pred začetkom zadnjega vzpona. Pripravljenost pred dirko Po Sloveniji pa je boljša kot lani,« je bil vseeno zadovoljen Polanc, ki je to dokazal že v soboto na 26. vzponu na Djekše/Diex na obronke Svinje planine, zadnje slovenske severne oaze, ko je premagal celo Roberta Vrečerja. Blažu Furdiju in Juretu Golčerju (18. mesto) pa se je poznala utrujenost, saj sta v soboto vozila na mnogo bolj zahtevni 21. Trofeji Melinda (UCI-1) v Italiji. »Na skoraj 200 kilometrov dolgi trasi je bilo kar 3800 metrov višinske razlike. Preveč zame,« je pripomnil Furdi, ki v Velikovcu ni imel svežih nog za hiter zaključek, zato je predčasno »odvil«. Jure Golčer pa se le skromno nasmiha, saj letos vozi v življenjski formi. Na dirki Po Sloveniji bo zagotovo blizu besedam, da želi še tretjič zmagati. Dosežki v Velikovcu le ne povedo vsega.