Potem ko so se slovenski smučarski veljaki v soboto vrnili s kongresa, počasi v javnost, tudi iz mednarodnih krogov, curljajo zelo nasprotujoče si informacije, kaj se je dogajalo v Južni Koreji. Medtem ko Tomaž Lovše trdi eno, nekateri šepetajo, da njegovo obnašanje v noči pred glasovanjem o prireditelju svetovnega prvenstva 2017 v nordijskem smučanju ni bilo na ravni ugleda funkcije predsednika SZS. Bojda mu naslednji dan vsaj ena oseba ni hotela stisniti roke, ker jo je bilo sram zaradi početja in se je raje obrnila stran. Če groženj ne bi bilo, potem člani predsedstva Fis ob razglasitvi rezultatov, da je Lahti v finalu premagal Planico, ob sebi verjetno ne bi imeli varnostnikov, ki so bili okrog odra. Dobri poznavalci pravijo, da med grožnje spada tudi to, če uglednim možem Fis groziš s sporočili SMS po njihovih znancih, poslovnih partnerjih in sodelavcih.

Janeza Kocijančiča včeraj ni bilo mogoče priklicati po mobilnem telefonu. Do 11. junija bo na vnaprej dogovorjenem dopustu, zato naj do takrat ne bi komentiral škandala. V njegovem imenu naj bi danes medijem poslali sporočilo za javnost. Bolj zgovoren je bil Tomaž Lovše, ki je pojasnil svojo plat zgodbe. "Na kongresu Fis nisem nikomur grozil ali se kako drugače neprimerno vedel. Natolcevanja, da sem verbalno grozil predsedniku Fis Gianfrancu Kasperju, so popolna izmišljotina, saj z njim nisem na štiri oči spregovoril niti besede. Prav tako nisva komunicirala po telefonu ali kratkih tekstovnih sporočilih. Izmenjala sva le nekaj vljudnostnih besed ob prisotnosti Kocijančiča," je zapisal Lovše, ki Kocijančiču očita, da je v Južni Koreji držal figo v žepu. "Še minulo sredo mi je Kocijančič zagotavljal, da je prejel ustno podporo 11 članov sveta za to, da bo SP leta 2017 v Sloveniji. V sredo zvečer pa sem po pogovoru s članom predsedstva, ki je pohvalil planiško kandidaturo, ugotovil, da mi Kocijančič ni povedal vsega. Omenjeni član mi je na moje veliko presenečenje pojasnil, da je zmaga Lahtija že gotova. Po njegovih besedah naj bi šlo pred dvema letoma na glasovanju na kongresu v Antaliji zelo tesno. Finski Lahti je namreč izgubil za en glas. Tisti, ki so glasovali za Falun, pa naj bi obljubili podporo Lahtiju za naslednjič. To pomembno dejstvo mi je Kocijančič, čeprav je vedel, kakšen bo strošek kandidature (200.000 evrov, op. a.), zamolčal." Lovše pravi, da je svoje ogorčenje Kocijančiču, ki ga je skupaj z Ljubom Jasničem obtožil širjenja govoric o grožnjah, prenesel na miren način. Lovše je prepričan, "da je bil Kocijančičev cilj z medijskim linčem zamegliti dejstva, da ni opravil svojega dela in preprečiti svojo posledično zamenjavo, ki bi se zgodila naslednji dan, v petek, 1. junija 2012". Lovše je dodal, da je namreč Kocijančiču dejal, da bo umaknil predlog za njegovo kandidaturo za mesto v predsedstvu Fis, če Planica ne bo dobila svetovnega prvenstva. Po Lovšetovem je bil to povod za Kocijančičevo širjenje govoric.

O vsem, kar se je zgodilo v Južni Koreji, bo jutri odločal izvršni odbor Smučarske zveze Slovenije. Glede na to, da je Tomaž Lovše odstopil s funkcije predsednika, je največja možnost ta, da bi do volilne skupščine SZS v vlogi vršilca dolžnosti vodil eden izmed dosedanjih članov izvršnega odbora. Ker je funkcija direktorja SZS vezana na mandat predsednika, bodo morali odločiti, kaj narediti z direktorico Barbaro Kürner Čad, ki jo je pripeljal Lovše. Če bo odšla v paketu z Lovšetom, bodo morali znotraj uslužbencev v smučarski palači v Podutiku izbrati še direktorja. SZS je v kočljivem položaju, saj je treba pokriti proračune za naslednjo sezono, denarja pa kronično primanjkuje.