Ljubljana V Galeriji Škuc bodo danes odprli razstavo Tanje Ostojić, umetnice, ki živi med Beogradom in Berlinom ter je aktivna od druge polovice devetdesetih let dalje. V regiji se je doslej predstavila že na številnih skupinskih razstavah, s samostojno razstavo Telo, politika, agens... v Galeriji Škuc pa bodo prvič v regiji predstavili različne ravni njenega ustvarjanja od začetkov do danes.

Na ogled bodo dela v medijih fotografije, videa, video performansa, arhiva, video instalacije in del na papirju, ki so nastala v specifičnih družbeno-političnih okoliščinah in kontekstih. "Trdno politično stališče, predvsem pa izredno neposreden, oseben pristop k vprašanjem, ki jih umetnica želi izpostaviti v kontekstu posamičnih projektov, sta morda najmočnejši in najbolj prepoznavni lastnosti dela Tanje Ostojić," je zapisal kustos razstave Tevž Logar. Njeno delo praviloma spremljajo še diskurzi postkolonializma in feminizima ter teme politike, spolne identitete, ekonomije in integracije, ki so "nematerialne komponente, prostori in strukture" ter nosilci njenega umetniškega dela.

"Čeprav umetniška dela Tanje Ostojić vedno izražajo umetničino stališče, pa je razstava tudi nekakšno doživetje stanja sveta in skrita kronologija zablodelih družbenih vrednot našega časa, ki se rišejo skozi razmerje med socialnim in političnim subjektom (telesom), prostorom (politiko) in možnostjo začeti spremembe (agensom)," je še zapisal Logar. Prostor v delu Tanje Ostojić ni "prostor iskanja fizičnih meja in zmožnosti", temveč "prostor socialne in politične akcije", zato umetnico med drugim vodijo vprašanja, kot so kakšna je vloga subjekta oziroma telesa v odnosu do prostora, bodisi osebnega bodisi političnega, kulturnega, ekonomskega, in ali je telo v tem prostoru prisotno kot objekt ali subjekt? ik