Najboljših 2000

Tamkajšnji stadion bržkone že dolgo ni bil tako poln. Na nogometni zelenici in na tekaški stezi se je v pionirski in mladinski kategoriji pomerilo skoraj 2000 otrok in najstnikov, dogodka pa se je udeležilo še najmanj toliko navijačev, obiskovalcev in gasilcev iz Slovenije pa tudi iz Avstrije in Madžarske. Na prvenstvu so sodelovale samo tiste ekipe, ki se jim je v preteklem letu uspelo kvalificirati na občinskih in regijskih tekmovanjih, na katerih je tekmovalo več kot 10.000 otrok in najstnikov, ki so člani lokalnih prostovoljnih gasilskih društev. "Ogromno, kajne?" je ponosno retorično vprašal Marko Pograjc iz Gasilske zveze Slovenije in navedel hvalevreden podatek, da je v Sloveniji kar 130.000 gasilcev prostovoljcev, med katerimi jih je redno operativnih skoraj 49.000.

Preden smejo stopiti na tekmovališče, gasilce tekmovalce pregleda več sodnikov. "Moja naloga je, da preverim, ali so pravilno oblečeni in obuti, da si ne bi kateri pri teku pomagal s kopačkami, ki so prepovedane," je razložil Miran Cvelfer iz PGD Zreče. Sodnik kršitev ni zaznal, "saj se pri gasilcih nešportne prevare ne dogajajo. A je nadzor kljub temu boljši od slepega zaupanja".

Gašenje brez požara

Na gasilskem tekmovanju so izbrizgali in polili stotine litrov vode, čeprav na stadionu ni zagorel noben ogenj. Na robu zelenice so tekmovali pionirke in pionirji, stari od sedem do enajst let. S polnimi vedri vode so tekali k vedrovki, ki so jo morali najprej napolniti, preden je eden izmed pionirjev iz ekipe s curkom vode skušal zadeti majhen pločevinast lonček. Mladincem in mladinkam, starim največ 15 let, pri podobni vaji ni bilo treba nositi veder, ker so bile brentače že napolnjene. Pač pa so morali najprej prečkati poligon z ovirami, preden so prišli k brentači, s katero je moral mladi gasilec čim hitreje črpati vodo, njegov sotekmovalec pa je skušal v tarčo ekspresno nabrizgati pet litrov vode.

Druga disciplina je bila tek na 400 metrov z ovirami, pri čemer so tekmovalci namesto štafetne palice nosili ročnik, na tekališču so morali opraviti še raznotere druge naloge, med drugim vezati vozle, razviti gasilsko cev, jo sestaviti in nazadnje nanjo natakniti še "štafetni" ročnik. Zadnja disciplina je bila vaja razvrščanja, na kateri so pravilnost izvedbe in strumnost korakanja ocenjevali strogi sodniki.

Med najbolj ambicioznimi med skupaj 190 ekipami na tekmovanju so bili mladi gasilci in gasilke iz društva Pameče-Troblje. Fantje so leta 2010 postali državni prvaki, na evropski olimpijadi v Kočevju pa so v naslednjem letu zasedli drugo mesto. Dekleta so bila še bolj uspešna, saj so osvojila zlato olimpijsko odličje. "Pred prvenstvom je vsaka ekipa trenirala po dve uri na dan, po koncu šolskega leta pa so vadili celo dvakrat na dan," nam je razkril njihov mentor Andrej Hodnik.

Kazenske točke odplaknile uspeh

Morda so si aktualne mladinske olimpijske prvakinje naložile preveliko breme v želji, da bi lahko prihodnje leto v Franciji ubranile naslov. Letošnje državno prvenstvo je bilo namreč tudi predkvalifikacija za to najbolj prestižno gasilsko tekmovanje. Dekletom ni pomagalo niti stoglavo navijaško spremstvo, ki jih je prišlo bodrit na Ptuj. Šampionke v soboto niso prikazale tega, kar zmorejo. Najprej so imele težave pri vaji z ovirami, dosojene kazenske točke pri zadnji disciplini pa so pri puncah povzročile tolikšno razočaranje, da je steklo dovolj solz za kakšno drobceno gašenje.

"Sodniki so nas oškodovali," nam je njihovo žalost utemeljila Patricija Goričan, "prisodili so nam kazenske točke, češ da nisem pravilno izrekla povelja, čeprav sem ga še kako kričala. Zadale smo si cilj, da bi prišle med prve štiri ekipe, kar bi nas uvrstilo na kvalifikacije za olimpijado". A so bile pete in so obetano uvrstitev zgrešile za komaj dve točki.