Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je, kot so pojasnili v stranki, že v soboto po telefonu čestital novemu vodstvu. "SD je pomembna stranka na slovenskem političnem prizorišču. Želim jim uspešno delovanje, ki bo v dobro naše države in državljanov," je dejal Janković, dodatnih komentarjev pa v stranki ne dajejo, saj gre za "interne zadeve druge stranke".

SDS: Lukšič bo za SD usoden

Iz zapisa SDS na družbenem omrežju Twitter pa je mogoče razbrati pričakovanje, da bo SD z izvolitvijo Lukšiča doletela podobna usoda kot LDS, potem ko je to stranko prevzel Tone Rop. "LDS 2002 & Tone Rop = SD 2012 & Igor Lukšič. Srečno!" so namreč na Twitterju zapisali v SDS. Drugih ocen v stranki niso dajali.

DL: Skrbi nas zaostrovanje SD do vlade

V Državljanski listi so zaskrbljeni nad napovedjo o zaostrovanju odnosa SD do vlade, saj menijo, da Slovenija v tem trenutku nujno potrebuje sodelovanje in ne "a priori" zaostrovanja, je za STA dejal vodja poslanske skupine Rihard Braniselj.

Glede Lukšičeve napovedi, da v SD ne bodo sledili stališčem Boruta Pahorja glede ustavnih sprememb, med drugim s področja referendumske ureditve, pa Braniselj opozarja, da je bilo v dogovor med parlamentarnimi strankami vloženega precej napora, zato ne razume, da SD ne more ostati pri svojem stališču. Kot je poudaril, se tudi v DL zavzemajo za višji kvorum, a so pristali na kompromis. V DL so po njegovih besedah "zagovorniki starega rimskega pravila, da je treba dogovore spoštovati.

SLS: Tudi opozicija mora stremeti h konsenzu

Rezultatov volitev v drugih strankah posebej ne komentirajo niti v SLS. So pa zaskrbljeni zaradi napovedi novega vodstva SD, da ne bodo sledili doslej že doseženim dogovorom med predsedniki parlamentarnih strank glede vpisa zlatega pravila v ustavo in referendumske ureditve. To je po njihovem mnenju zaskrbljujoče z vidika sprejemanja soodgovornosti vse slovenske politike za izhod iz krize. "Za to ni odgovorna le aktualna vlada, temveč tudi aktualna opozicija," so za STA pojasnili v SLS in dodali, da spreminjanje že sprejetih dogovorov ni najbolj odgovorno ravnanje.

V SLS še opozarjajo, da je širši politični konsenz tako med koalicijo kot opozicijo glede ključnih ukrepov prvi predpogoj, da se uspešno in skupaj spoprimemo s temeljnimi izzivi države in družbe.

DeSUS: Lukšič bo zelo radikaliziral politiko SD

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa novemu predsedniku SD čestita za izvolitev, saj je imel "močnega nasprotnika, ki je v 15 letih pripeljal SD iz majhne stranke do zmagovite stranke v letu 2008". Ponoviti Pahorjeve rezultate bo težko delo za novega predsednika SD, je za STA še sporočil Erjavec. Ocenjuje tudi, da bo Lukšič očitno zelo radikaliziral politiko SD do predsednika vlade Janeza Janše. To se po njegovem mnenju že kaže z nasprotovanjem spremembam ustave s področja referenduma.

NSi: Od Lukšiča pričakujemo konstruktivno držo

Tudi v NSi poudarjajo, da si vsaka stranka sama izbira svoje vodstvo, tako so se tudi Socialni demokrati odločili za spremembe. Ob tem pa v Novi Sloveniji od SD pričakujejo konstruktivno držo tudi pod vodstvom Igorja Lukšiča.

Lukšič: Radikalnost je odlika

Lukšič je po izvolitvi za predsednika SD napovedal, da bo šla stranka precej bolj v levo in bo vladi bistveno bolj gledala pod prste. Prav tako je napovedal, da ne bodo sledili Pahorjevim stališčem glede vpisa zlatega pravila v ustavo, glede ukinitve državnega sveta in glede referendumske ureditve.

"Radikalnost je odlika. Ko gre za pomembna vprašanja za Slovenijo, se mi zdi prav, da jih postavimo radikalno, zato da javnost ve, za kaj gre", je v intervjuju za portal Siol povedal Lukšič, ki meni, da je ravno pomanjkanje trdih stališč, opredelitev in brezkompromisnih argumentacij načelo zaupanje članov stranke v Boruta Pahorja. Slednjemu je po Lukšičevem mnenju veliko ljudi očitalo preveliko spravljivost. Lukšič prav tako obljublja, da bo stranko popeljal bolj v levo, ker to pričakuje del javnosti in tudi del stranke. "Vendar ne radikalno v levo."