"Normalno je, da se pred predsedniškimi volitvami predstavi več kandidatov, kar volivcem omogoča izbiro. Posameznih najav kandidatur predsednik republike ne komentira," so v uradu predsednika republike pojasnili za STA, ki je zaprosila za predsednikov komentar današnje Pahorjeve najave.

Evropski poslanec Milan Zver, ki bo na predsedniških volitvah nastopil s podporo SDS in NSi, je za STA dejal, da je ves čas verjel, da se bo Pahor odločil za kampanjo. Ta odločitev je po njegovih besedah dobra tudi za slovensko volilno telo, ker je dobilo konkurenčnega kandidata.

"Predvsem mislim tisti del volilnega telesa levo od sredine. Tako da je praktično v prvi vrsti konkurent sedanjemu predsedniku Türku," je pojasnil Zver. Kot je dodal, sam celo meni, da bo Pahor Türka premagal v prvem krogu in ga tako izločil iz drugega kroga.

Jelinčič: Pahor lahko doseže najvišji in najboljši rezultat

Za predsednika zunajparlamentarne SNS Zmaga Jelinčiča, ki tudi razmišlja o kandidaturi za predsedniško mesto, je Pahorjeva odločitev pričakovana in po njegovem mnenju tudi prava odločitev. "Prav je, da gre Borut Pahor mogoče na en drug politični nivo in se v sedanji politični situaciji nekatere zadeve drugače uredijo, še posebej in v prvi vrsti na gospodarskem področju," je za STA dejal Jelinčič. Meni tudi, da ima Pahor dobre obete, da lahko doseže "najvišji in najboljši rezultat", kaj več pa je težko napovedati.

Poleg omenjenih je svoj nastop na predsedniških volitvah napovedal tudi neodvisni kandidat Marko Kožar.

Dolgoletni predsednik SD Borut Pahor je kandidaturo za predsednika republike napovedal na današnjem volilnem kongresu stranke v Kočevju, na katerem se poteguje tudi za vnovičen mandat na čelu stranke.