V drugem krogu je za predsednika Socialnih demokratov glasovalo 375 delegatov, od tega je bilo veljavnih 370 glasov, pet pa jih je bilo neveljavnih. Delegati so Pahorju namenili 180 glasov, novemu predsedniku stranke Igroju Lukšiču pa deset glasov več, torej 190 glasov. Iz bazena 95 glasov, ki so bili v prvem krogu namenjeni Patricku Vlačiču in Zlatku Jenku, je največ glasov očitno uspel pridobiti Lukšič in sicer 52, medtem ko jih je Pahor verjetno zbral zgolj 32. Enajst delegatov veljavnega glasu v drugem krogu ni namenilo nikomur.

V prvem krogu v vodstu Pahor

V prvem krogu je največ glasov prejel trenutni predsednik SD Borut Pahor in sicer 148. Deset glasov manj je prejel Igor Lukšič, ki se je poleg Pahorja uvrstil v drugi krog. Precej manj glasov sta prejela Patrick Vlačič (78) in Zlatko Jenko (17). Po prvem krogu je v vodstu Pahor, v drugem krogu pa je bilo vse odvisno od tega, kako se bodo odločili, delegati, ki so podprli Vlačiča in Jenka. Daljšo je očitno potegnil Lukšič.

Za podpredsednike stranke so bili že v prvem krogu izvoljeni Tanja Fajon, Mojca Kleva, Bojan Kontič in Dejan Židan, na položaj glavnega tajnika stranke pa je bil po tesnem izidu ponovno izvoljen Uroš Jaušovec, ki je s 193 glasovi prejel osem glasov več od tekmeca Dušana Kumra. Predsednik konference SD pa je postal Dejan Levanič.

Pahor presenečen nad podporo v prvem krogu

Kot je po izvolitvi v drugi krog volitev za predsednika stranke dejal Lukšič, je stranka "še vedno na preizkušnji, da se odloči, ali bo šla v veliko spremembo ali ne bo šla". Gre za to, ali bodo šli v levo smer in s svojim programom delali v dobrobit Slovenije ali pa se bodo samo nekritično držali tega, kar dela vlada, pravi Lukšič. Po njegovem prepričanju je današnji kongres pokazal podporo tej spremembi, zdaj pa je treba to potrditi še z glasovi na volitvah.

Pahor pa je bil nad podporo v prvem krogu presenečen, saj da je bilo po njegovi napovedi za kandidaturo predsednika republike pričakovati, da se bodo delegati hitro odločili za spremembe. Spomnil je, da se je v času svojega vodenja velikokrat odločil za poteze, ki so vsaj na prvi pogled naletele na nezadovoljstvo v stranki. Danes imajo delegati po njegovih besedah možnost, da se odločijo drugače, za spremembe, a po njegovem mnenju je vprašanje, za kakšne spremembe. Kot pravi, je pomembno, da v času, ki prihaja, znajo biti za razliko od drugih glas razuma, da podprejo, kar je za državo dobro, in zavržejo, kar je slabo.

Tudi Vlačič se je delegatom zahvalil za podporo, ni pa razkril, koga bo podprl v drugem krogu. Delegatom je dejal, naj se odločijo svobodno. Zlatko Jenko po razglasitvi rezultatov delegatov ni nagovoril.

Pahor napovedal kandidaturo za predsednika republike

Borut Pahor je med govorom na kongresu SD danes napovedal kandidaturo za predsednika države. "Od trenutka, ko me je prevzela politika, sem vedel, da se bo to enkrat zgodilo. Od takrat sem imel smešen občutek, da mi je to usojeno. In očitno mi je res. Danes sta dozorela čas in jaz," je delegatom kongresa SD sporočil Pahor. Poudaril je, da noče le ugibati o narodovi prihodnosti, ampak jo želi kot predsednik soustvarjati. Ta ambicija se po njegovih besedah zdi ta trenutek skoraj nerealna, toda navdihuje ga razlaga "revolucionarnih uspehov Steva Jobsa", da "so uspeli zato, ker nismo vedeli, da je to nemogoče".

Borut Pahor. (Foto: Daniel Novakovič/STA)

"Izbral sem težjo pot"

Pahor pa ob tem ostaja eden od štirih kandidatov za predsednika stranke. Po naših virih je tako med delegati slišati mnenje, da bi moral prav zaradi kandidature za predsednika države odstopiti od kandidature za predsednika stranke. S tem pa se Pahor ne strinja, saj je dejal: "Funkciji predsednika stranke in predsednika države se ne izključujeta, to je dobro za stranke. Izbral sem težjo pot. Sporočam vam, da sem se odločil kandidirati za predsednika države."

Meni še, da je to v tem trenutku najboljša rešitev tudi za stranko. "Sedaj je eno od tistih obdobij, ko se stranka ne sme utesniti v navidezne, obstoječe politične možnosti, ampak mora ta okvir spremeniti", je ocenil Pahor.

Pahorjevi protikandidati za bolj jasno usmeritev v levo, po mnenju Pahorja to reči ni dovolj

Kandidati za predsednika SD Borut Pahor, Patrick Vlačič, Igor Lukšič in Zlatko Jenko so na predstavitvi kandidatur izpostavili pomen socialne demokracije za Slovenijo. Pahorjevi nasprotniki so poudarili potrebo po spremembah in bolj jasni usmeritvi stranke v levo smer, Pahor pa poudarja, da reči samo to, ni dovolj in da je v tem njihova ranljivost.

Kogres pa si lahko v živo ogledate tudi tukaj:

Pahor je v predstavitvi današnje kandidature po napovedi nastopa tudi na jesenskih volitvah za predsednika republike priznal, da imajo težave sami s sabo in z izzivi časa. "Toda mi smo politično obstali, ko so mnogi padli, in imamo izjemen potencial za nove podvige," je poudaril. Ob tem dodaja, da se mora SD zavedati tudi svoje ranljivosti, ki je bila po njegovih besedah slišana tudi že v današnji razpravi.

"Vnovič odgovorno zavihal rokave"

Za ponovno okrevanje socialne demokracije je po njegovih besedah najbolj varno tisto, kar se zdi najbolj drzno. Če bo naletel na zaupanje delegatov, bo "vnovič odgovorno zavihal rokave". Sicer pa pravi, da bo kakršno koli odločitev spoštoval kot vdan in privržen socialni demokrat.

Osnovni izziv za državo in stranko pa po Pahorjevem mnenju je, kako znova zagnati gospodarski razvoj v pogojih, ko morajo pravično obremeniti prebivalce pri prevzemanju bremen znižanja življenjskega standarda. "Ni evangelija levice, da bi lahko vanj pogledali, kakšni so socialno demokratski recepti. Zato je pred nami naloga, da jih poskušamo urediti v nov, svež, programski recept," je še poudaril Pahor.

Lukšič: Stranka je izgubila kompas

Geslo Igorja Lukšiča na volitvah je močna levica, ki je tudi "najboljše za Slovenijo". Kot je poudaril v svoji predstavitvi, kandidira zato, ker meni, da stranki lahko ponudi več s pozicije predsednika in tako ne sprejema več vloge, kot jo je imel doslej. Gre za smer, za orientacijo in "našo identiteto", je dejal in ocenil, da je stranka izgubila kompas. "Stranka brez ambicije, da postane glavna sila in vodilna stranka, ni moja stranka," je bil odločen Lukšič.

Igor Lukšič. (Foto: Daniel Novakovič/STA)

V njegovem programu je tako navedeno, da bo SD postal vodilna politična sila v Sloveniji. Predsednik ne sme imeti drugega programa, kot ga ima stranka, je še poudaril in dodal, da SD potrebuje predsednika, ki bo govoril z občutkom tistega, kar čutijo levičarji. Po njegovih besedah so to sicer poskušali v Zares in Pozitivni Sloveniji. A nihče ne more odigrati vloge, kot jo lahko SD, je poudaril Lukšič.

Obenem je opozoril tudi, da nekritično podpirajo vladne ukrepe, "najhuje pa je, da strokovnjake, ki smo jih nastavili, zdaj vlada spreminja s strankarskimi vojaki, mi pa ne rečemo nič". "Smo preveč desno in preveč spodaj in to ni moja stranka," je še poudaril.

Vlačič: Treba je zamašiti luknje na barki

Tudi Patrick Vlačič se je v predstavitvi svoje kandidature ozrl na delo v preteklem mandatu. Marsikaj, kar se je zgodilo v Sloveniji, je bila posledica krize, marsikaj pa bi nam bilo prihranjeno, če takratna opozicija ne bi razmišljala kratkovidno in samo o prevzemu oblasti, meni.

Med ljudmi sta po njegovih besedah črnogledost in strah. Strahu pa si, kot pravi, ne želi, saj so v strahu ljudje pripravljeni pristati tudi na zmanjševanje demokratičnih standardov. Ob tem poudarja, da imajo politiki dolžnost, da gredo v akcijo in ljudem vlijejo optimizem. "Tisti politiki, ki strašijo, naj bodo raje doma," pravi Vlačič. Po njegovih besedah je sicer seveda treba tudi zamašiti luknje na barki, "a nekdo mora skrbeti, da gre barka dalje".

Patrick Vlačič. (Foto: Daniel Novakovič/STA)

Vlačič je izpostavil pomen enakopravnosti, ki je pomembna za to, da lahko vsak posameznik razvije svoje potenciale. Pri tem se mora počutiti tudi varno, zato je država dolžna poskrbeti za osnovne oblike varnosti, poudarja. Kot še pravi, morajo zagotoviti tudi, da delo ostane temeljna vrednota in da za dostojno delo vsak prejme dostojno plačilo. Glede pravičnosti pa pravi, da morajo v družbo prispevati vsi, pri čemer naj premožnejši prispevajo več.

Jenko: SD za enakost, socialnost, pravičnost

Zlatko Jenko je poudaril, da so bili njegovi trije protikandidati člani vlade, ki je predčasno končala z mandatom, stranka pa je na zadnjih volitvah dosegla slabši rezultat v primerjavi s prejšnjimi. Ob tem je spomnil, da so imeli pred tem priložnost za rekonstrukcijo vlade, toda Lukšič in Vlačič takrat nista pokazala samozavesti, da bi stopila na čelo.

Pahorju pa je Jenko očital, da se je odločil podpreti ukrepe sedanje vlade Janeza Janše za uravnoteženje državnega proračuna. Po Jenkovem prepričanju ti ukrepi niso v skladu s paradigmo stranke SD, saj rušijo socialno državo.

Zlatko Jenko. (Foto: Daniel Novakovič/STA)

Kot poudarja Jenko, se mora stranka zavzemati za enakost, socialnost in pravičnost, ki predstavljajo steber socialne države. Po njegovem mnenju levica od njih med drugim pričakuje zagon, optimizem ter korenite spremembe v delovanju in vodenju stranke.