V zadnjih dnevih smo poročali, da je finski Lahti Planici speljal nordijsko svetovno prvenstvo leta 2017, nedolgo zatem pa je odjeknila še vest, da je položaj predsednika Smučarske zveze Slovenije (SZS) zapustil Tomaž Lovše.

Po poročanju časnika Delo pa se Tomaž Lovše svojemu položaju ni odpovedal kar tako. Janez Kocijančič, dolgoletni predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), je o njegovem odstopu dejal, da je to njegova osebna odločitev in dodal, da "smo bili zaradi aktivnosti gospoda Lovšeta v Južni Koreji v skrajno neugodnem položaju“.

Finski Lahti Planici speljal nordijsko svetovno prvenstvo leta 2017

Lovše: Gre za popolno izmišljotino

"Navedbe Janeza Kocijančiča in neuradnih oziroma neimenovanih virov o mojem domnevno neprimernem obnašanju kategorično zanikam. Na kongresu Fis nisem nikomur grozil ali se kako drugače neprimerno vedel. Natolcevanja, da sem verbalno grozil predsedniku Fis Gian-Francu Kasperju so popolna izmišljotina, saj z njim nisem na štiri oči spregovoril niti besede. Prav tako nisva komunicirala po telefonu ali kratkih tekstovnih sporočilih (SMS). Izmenjala sva le nekaj vljudnostnih besed ob prisotnosti Kocijančiča. Ne jaz ne kdo drug iz slovenske delegacije nismo bili prisotni pred predsedstvom Fis, ki je o kandidaturah odločal v četrtek popoldan. Zgoraj omenjene obtožbe na moj račun so torej popolnoma neresnične. Od prisotnih petnajstih članov predsedstva Fis sem govoril s Kocijančičem ter le še z dvema članom, ki sta potrdila, da je bila naša komunikacije ustrezna in dostojna, oba sta tudi glasovala za kandidaturo Planice," je v prvi izjavi za javnost po odstopu zapisal Lovše.

"Planiško kandidaturo je SZS podprla na podlagi zagotovil Kocijančiča, da imamo zelo dobre možnosti. Kocijančič je bil odgovoren za lobiranje, da Planica prvenstvo dobi. Za to smo tudi namenili in porabili 200 tisoč evrov denarja SZS. Še preteklo sredo, 30. junija, mi je Kocijančič zagotavljal, da je prejel ustno podporo 11 članov sveta za to, da bo SP leta 2017 v Sloveniji. V sredo zvečer pa sem po v pogovoru s članom predsedstva, ki je pohvalil planiško kandidaturo, ugotovil, da mi Kocijančič ni povedal vsega. Omenjeni član mi je na moje veliko presenečenje pojasnil, da je zmaga Lahtija že gotova. Po njegovih besedah naj bi šlo pred dvema letoma na glasovanju na kongresu v Antaliji zelo tesno. Finski Lahti je namreč izgubil za en glas. Tisti, ki so glasovali za Falun, pa naj bi obljubili podporo Lahtiju za naslednjič. To pomembno dejstvo pa mi je Kocijančič, čeprav je vedel, kakšen bo strošek kandidature, zamolčal. Seveda sem bil zaradi tega spoznanja razočaran in ogorčen in to tudi Kocijančiču na miren in civiliziran način povedal. Vse ostale navedbe o mojem domnevnem neprimernem vedenju pa so čista laž," je pojasnil Lovše.

Lovše: Trditve, da sem govoril, da sem agent FBI, so šokantne laži

"Žaljive obdolžitve in napad na mojo osebno integriteto izvirajo iz nedopustne obrambne strategije Kocijančiča, ki ni opravil svojega dela, lobiranja, da Planica kandidaturo dobi. Trditve, ki jih je zapisal športni časnik Ekipa, povzeli pa nekateri drugi mediji, da naj bi grozil s pištolo, trdil, da sem agent FBI in podobno, so šokantne in lažne. Nihče ne pove kdaj, komu in kje! Takšna dejanja so sprevržena in kazniva in če bi se kaj takega res zgodilo, bi o tem obstajali uradni zapisi. Plaz govoric o mojih neprimernih dejanjih je bil sprožen s strani Kocijančiča, ki jih je posredoval preko člana naše delegacije Ljuba Jasniča. Kocjančičev cilj je bil zelo jasen: z medijskih linčem Tomaža Lovšeta zamegliti dejstva, da ni opravil svojega dela in preprečiti svojo posledično zamenjavo, ki bi se zgodila naslednji dan, v petek, 1. junija 2012. Dr. Kocijančiču sem namreč že pred in tudi v času kongresa povedal, da bom v primeru neuspešne kandidature Slovenije za organizacijo SP v nordijskem smučanju 2017 v imenu SZS umaknil predlog za njegovo kandidaturo za predsedstvo Fis. In prav ta moja napoved je bila tudi povod za vrsto neresničnih trditev, širjenja govoric in zlonamerna natolcevanja Kocijančiča. Več kot očitno je, da Kocijančič želi svoje lastne interese skriti za oseben obračun z mano," je menil Lovše.

"Slovensko smučanje nista ne Tomaž Lovše ne Janez Kocijančič. Ko sem videl, da je Kocijančič za obstanek v predsedstvu Fis pripravljen žrtvovati vse, sem sprejel odločitev, da v dobro slovenskega športa odstopim. Sedaj, ko je nedvomno zmagal in obstal v Fis, pa ga pozivam, da vse svoje znanje, izkušnje in povezave izkoristi, da našim smučarkam in smučarjem pomaga ter jim zagotovi prepotrebna finančna sredstva," je končal Lovše.

Škandal brez primere

Časnik Delo je namreč iz tujih krogov izvedel, da se je Lovše na 48. kongresu FIS vedel neprimerno, pripetil naj bi se celo škandal brez primere. Sedaj že nekdanji predsednik SZS naj bi se med mnogimi navzočimi zapletel v prepir z dolgoletnim predsednikom FIS Gian-Francom Kasperjem, mu "navrgel par krepkih“, kakor navaja Delo, nato pa naj bi njemu, kakor tudi nekaterim članom predsedstva FIS še grozil. Vse to naj bi se pripetilo še pred glasovanjem za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva.

Tomaž Lovše odstopil z mesta predsednika SZS

Potemtakem, če navedbe držijo, ni nič kaj nenavadnega, da je organizacijo svetovnega dobila Finska, ne pa Planica.

Planica poražena, Lovše odstopil

Je Kocijančič vedel, da Planica nima možnosti za organizacijo SP?

Nekateri mediji pa poročajo, da tako za odstopom Lovšeta kot kandidaturo Planice stoji drugačen razlog. Po poročanju pozareport.si naj bi se Lovše in Kocijančič pred odhodom v Južno Korejo dogovorila, da bo prvi drugega predlagal in podprl pri ponovni izvolitvi za predsednika FIS, ta pa mu bo v zameno nato pomagal pri lobiranju za SP v nordijskem smučanju.

Po poročanju portala (in njegovih virov) Kocijančič Lovšetu v Koreji ni pomagal do nobenega sestanka z vodilnimi člani FIS-a, domnevno naj bi se mu celo izogibal in ni odgovarjal ne njegove klice. Lovše je sčasoma izvedel, da je bilo bolj ali manj že v naprej dogovorjeno, da bo SP leta 2017 organiziral Lahti, s čimer naj bi bil seznanjen tudi Kocijančič.

Po vsem tem pa se je pripetil dogodek, ki smo ga opisali zgoraj.