Ljubljana Otok v Ljubljani bo ta konec tedna v Kinodvoru predstavil grško uspešnico Alpe (2011), pod katero se je podpisal mladi režiser Jorgos Lantimos. Njegov celovečerni prvenec Kinetta (2005) je bil prikazan na filmskih festivalih v Torontu in Berlinu, kjer je požel številne kritiške pohvale, mednarodno slavo pa mu je prinesel drugi celovečerec, Podočnik (Kinodontas, 2009), ki je med drugim prejel nagrado posebni pogled v Cannesu, vodomca na ljubljanskem Liffu in nominacijo za tujejezičnega oskarja leta 2011.

Jorgos Lantimos je s svojimi filmi utrdil tisto, kar se je že nakazovalo v delih nekaterih drugih mlajših avtorjev, namreč to, da se grški film ne spogleduje ne s Hollywoodom ne s kakšnimi art zgledi ali trendi, da je torej zelo originalen, s presenetljivo imaginacijo (včasih že na robu bizarnosti) in obenem z neko trdoto ali bolje, neprizanesljivostjo tako do svojih likov kot gledalcev. V svojem tretjem celovečercu Alpe je ponovno radikalno zarezal v določena eksistencialna vprašanja režiserja zanimajo igranje družbenih vlog, identifikacija z njimi v odnosu do lastne identitete, vse do družbeno morda najbolj tabuizirane teme - smrti.

Po besedah režiserja sta filma Podočnik in Alpe popolnoma različna: "Podočnik je zgodba človeka, ki želi ubežati izmišljenemu svetu, Alpe pa govorijo o nekom, ki skuša vstopiti v lažen svet. Film je fikcija, v gledanju ni nič realnega. Ko pa svetove, ki jih ustvarimo za neki film, umestimo v kontekst 'realnega sveta', postanejo ti njegov del." Kot je zapisal filmski kritik Zdenko Vrdlovec, je "Lantimosov gibalni okvir ironičen: skupina ljudi si nadene ime Alpe, ker je to ime nevtralno in ne razkriva njihovega početja, ter zato, ker so Alpe simbol gorovja, ki ga ni mogoče nadomestiti v njegovi trdnosti in edinstvenosti. Tako kot nihče ne more nadomestiti umrlega v neki družini. Ali pač? Skupina Alpe je namreč našla tržno nišo: prevzeti identiteto umrlega ter stopiti na njegovo mesto kot metoda svetovanja v času žalovanja dokler se svojci dokončno ne sprijaznijo z izgubo. Prvi štirje obiski so celo brezplačni." nr