Alpski smučarji, tekmovalci s statusom B, so namreč maja poslali na SZS pismo, v katerem so predstavili svoj težak položaj v času participacij, ki jih marsikdo ne bo sposoben plačevati. Pismo je podpisalo dvanajst smučarjev in smučark (od 17 s statusom B), alpskemu delu SZS pa so dali do konca maja rok, da jim odgovori. Vodja stroke Vlado Makuc je smučarjem odgovoril v torek, 29. maja, nadaljnjega odgovora s strani smučarjev pa do včeraj še ni bilo.

"Pismo je zelo kompleksno. V njem alpski smučarji opisujejo svoje težave. V neki točki se z njimi strinjam. V pismu so želeli prikazati, da se za njih nihče ne briga. Napisali so pismo po sistemu plačaj ali ne smučam več. Odgovoril sem jim, da imamo na zadeve podoben pogled, a da imamo na razpolago denarja, kolikor ga pač imamo. Napisal sem jim tudi izračun, koliko denarja namenjamo za njih. Plačali bomo pet trenerjev, skupaj z vso drugo logistiko pa naj bi stroški znašali okrog 200.000 evrov. Imamo torej možnost, da s temi trenerji prekinemo pogodbe, ukinemo vse prevoze. Toda v tem primeru bi si morali vse stroške tekmovalci kriti sami. Zato mislim, da je ponudba, ki jo imajo na mizi, realna in najboljša," je pojasnil šef stroke alpskega dela SZS Vlado Makuc.

Ko je alpski del reprezentance popustil tekmovalcem s statusom A, da bodo imeli v celoti plačane stroške sezone, je bilo jasno, da bo nezadovoljstvo pri tistih s statusom B večje in da kdo posledično ne po podpisal pogodbe. Po besedah Makuca bi morali najvišje stroške plačati tekmovalci v hitrih disciplinah (okrog 13.000 evrov), kakšna alpska smučarka, ki bo tekmovala predvsem v evropskem pokalu, pa bi imela skoraj polovico nižje stroške. "Ponudba, ki smo jo dali tekmovalcem s statusom B, je realna. Treba je poudariti, da so jo sprejeli izključno člani zbora in odbora panoge za alpsko smučanje, v katerih so matični klubi omenjenih tekmovalcev. Celo mariborski Branik, ki ima osem alpskih smučarjev s statusom B, je podprl plan," odgovarja Makuc.

Če kateri od tekmovalcev ne bo podpisal pogodbe s SZS, ki naj bi jo imel na mizi v prihodnjih dneh, mu s tem vrata reprezentance še ne bodo zaprta. "Lani je denimo Bernard Vajdič izpolnil pogoje za tekme svetovnega pokala in je tekmoval na treh preizkušnjah. Mesto si je priboril s samostojnim treningom. Naj opozorim, da bomo na zvezi ustanovili manjši sklad, ki bo namenjen pomoči tekmovalcem s statusom B. Finančno bomo nagradili posamične uspehe, tako da si bo lahko kakšen tekmovalec znižal stroške sezone," je razlagal Vlado Makuc.