Ljubljana Izraz megadeath označuje enoto za milijon žrtev in prav ta izraz je navdihnil starosto speed metala Davida Mustaina, da je po njej imenoval skupino Megadeth. Ta se v nedeljo vrača na slovenske odre, v okviru svetovne turneje ob izdaji trinajstega studijskega albuma TH1RT3EN (Roadrunner, 2011).

Mustaine je leta 1981 začel brenkati pri skupini Metallica, kjer je vztrajal dve leti, a so ga, zaradi njegovih divjih strasti, vdajanja alkoholu in drogam, bili primorani odpustiti. Razžaljen in jezen je želel preseči Metallico in je leta 1983 ustanovil Megadeth, po njegovih besedah "najnevarnejši bend na svetu". Z bliskovitimi kitarami, pobesnelimi bobni in neprizanesljivimi besedili se je zasedba vpisala v antologijo metala in v srca občinstva. Poročajo, da so poslušalci s koncertov prihajali modri in krvavi, nič manj divje pa ni bilo v zaodrju, saj so bili člani Megadeth vse tisto, kar spada k pristnemu rock'n'roll razvratu. Danes je Mustaine spokojen mož, oče in kristjan, glasbeno pa ostaja neprizanesljiv.

Skupina je prvi večji uspeh požela z albumom Peace Sells… but Who's Buying? (Capitol, 1986), med njihove boljše albume so se zapisali še Rust in Peace (Capitol, 1990), Countdown to Extiction (Capitol, 1992) in Youthanasia (Capitol, 1994), z albumom Cryptic Writings (Capitol, 1997) pa so prodrli na radijske postaje. Po poškodbi roke je Mustaine leta 2002 razpustil bend, leta 2004 pa se je povrnil k pravim speed metal koreninam, ki jih zaliva še danes. Skladbe zasedbe so uporabili v več filmih in videoigricah, skupina pa je bila desetkrat nominirana tudi za nagrado grammy.

Mustaine je edina konstanta zasedbe, ki je zamenjala več kot dvajset članov. Trenutna postava vključuje še originalnega baskitarista Dava Ellefsona, bobnarja Shawna Droverja in kitarista Chrisa Brodericka. Kot predskupina bo nastopila domača thrash zasedba Negligence, ki sodeluje z znano založbo Metal Blade. ku