Nagrade in priznanja so šole, ki otrokom nudijo ustvarjanje na različnih kulturnih področjih, prejele na zaključni prireditvi, ki so jo na Vačah pripravili Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Zveza kulturnih društev Slovenije in Društvo za razvoj in varovanje Geoss.

"Priznanje ima za našo šolo zelo velik pomen, kajti vsi učenci in z njimi mentorji, ki v to vlagajo ogromno svojega časa in znanja, so s tem dobili potrditev za svoje delo, trud," je prijetno presenečena po prejemu nagrade povedala Damijana Božič Močnik, ravnateljica Osnovne šole Cerklje na Gorenjskem, in dodala, da so kulturno obarvane obšolske aktivnosti za učence dota, ki jo bodo nesli s seboj v nadaljnje življenje. Šola namreč za otroke pripravlja 34 različnih dejavnosti, v katere so vključeni vsi učenci, večina pa jih obiskuje vsaj dve dejavnosti.

"Sodelujem pri pevskem zboru in se učim nemščino. Zelo rad pojem in igram klavir, nemščina pa mi bo poleg drugih tujih jezikov, ki se jih učimo, zelo koristila tudi naprej," je povedal Jan Krajnik z zmagovalne šole, njegova vrstnica Tina Studen, ki se uči igrati kitaro, pa je dodala, da šola najbolj nadarjenim omogoča tudi individualne ure učenja inštrumenta. Devetošolka je bila v preteklih letih aktivna tudi pri drugih kulturnih prireditvah in likovnih natečajih, vse to pa ji je pomagalo pri iskanju stvari, ki jo najbolj veselijo in bi jih rada počela tudi po končani osnovni šoli. Da cerkljanska šola veliko da na glasbeno ustvarjanje, je pritrdil tudi Andrej Jelenc, 11-letnik, ki se je udeležil že dveh mednarodnih tekmovanj v igranju evfonija in tenorske tube in obakrat dosegel zlato priznanje. Tudi sicer so odličja z mednarodnih tekmovanj za učence Osnovne šole Cerklje že stalnica, saj so jih v zadnjih treh letih prejeli več kot 20.

Na prireditvi so sicer podelili še vrsto drugih priznanj. Tako je kulturna šola leta 2012 v kategoriji velike šole postala Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina, med srednje velikimi šolami Osnovna šola Majde Vrhovnik Ljubljana, v kategoriji male in podružnične šole pa je naj kulturna šola Osnovna šola Istrskega odreda Gračišče.

Komisija je s posebnimi področnimi priznanji nagradila tudi šole, ki še posebej izstopajo na posameznem kulturnem področju. Priznanje za medkulturno in medetnično sodelovanje je prejela Osnovna šola Janka Paderžnika Maribor, Osnovna šola s prilagojenim programom Glazija Celje je dobila priznanje za poseben pristop pri preseganju meja možnega, medtem ko je posebno priznanje za izjemno mentorsko delo šlo v roke Marinke Šuštar z Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina.