Koliko plavalcev se je prijavilo na kranjski miting?

Zastopanih bo 14 držav, plavalcev bo 370, od tega bo 100 tujcev. V močni zasedbi bo Ukrajina, pri Hrvaški bosta Sanja Jovanović in Mario Todorović, od Avstrijcev med drugimi pride Dinko Jukić, zraven bodo tudi Bolgari, Izraelci… Plavala bo tudi svetovna prvakinja na 100 prosto Belorusinja Aleksandra Herasimenja. Od naših bodo nastopili vsi plavalci, ki so bili na evropskem prvenstvu, z izjemo Damirja Dugonjića in Petra Mankoča.

Kakšna je možnost, da kdo od plavalcev še izboljša svojo normo za olimpijske igre?

Organizatorji smo naredili vse, da so pogoji čim boljši. Pričakujemo dobre rezultate. Vsi, ki so prišli v Kranj, so to storili, da bi svoj dosežek premaknili še malo višje ali da bi celo osvojili normo A. Za Matjaža Markiča nikoli ne veš, kako dobro bo plaval. Na evropskem prvenstvu nas je izredno presenetil na 50 prsno, morda se mu bo v Kranju poklopilo še na 100 prsno. Anja Čarman je blizu norme A, toda ima težave z ramo.

Kdo od slovenskih plavalcev ima največje možnosti, da se na OI uvrsti z normo B?

Največ Anja Čarman, ki je druga na lestvici z normo B. Robi Žbogar in Peter Mankoč sta trenutno četrta in imata povsem enake možnosti. Tjaša Vozel in Tjaša Oder sta na petem mestu, potem pa je še Tanja Šmid, ki je šesta. Skrajni rok za dosego norm je 18. junij, a mi bomo dokončen seznam potnikov izvedeli 3. julija, ko bo jasno, kako so bile razporejene kvote. Pričakujemo, da se bodo v London uvrstili vsaj tisti, ki so na seznamu z normo na četrtem mestu. Težko pa je predvideti, koliko bo prostih mest, dokler niso znane prijave vseh tistih, ki so dosegli normo A. Ni namreč nujno, da se določen plavalec prijavi na vse discipline, za katere ima normo A.

Zakaj je potreben tako zapleten sistem?

Gre za ameriški sistem, ki je katastrofalen. Problem je, ker plavalci z izpolnjeno normo B izvedo za uvrstitev na olimpijske igre šele dva tedna pred začetkom. Včasih so bile natančno določene norme. Če si odplaval normo, si šel na olimpijske igre, drugače ne. Gre za to, da so hoteli zmanjšati število nastopajočih. Mednarodni olimpijski komite je enako želel doseči tudi v atletiki, toda svetovna atletska zveza se je hitro uprla.

Je slovenska ženska štafeta včeraj dočakala uradno potrditev nastopa na OI?

Da, tudi štafeta je uvrščena v London. Dvanajst reprezentanc se je na olimpijske igre kvalificiralo že lani na svetovnem prvenstvu. Za preostala štiri prosta mesta, ki so se delila na podlagi časa, je bila Slovenija uvrščena kot druga za Italijo.

Slovenija ima zdaj uradnih pet plavalcev na olimpijskih igrah.

Če predvidevamo, da se bodo v London uvrstili tudi tisti, ki so na seznamu z normo B do četrtega mesta, bi jih imeli danes osem. Za nas je to sanjska številka, saj bodo na olimpijskih igrah nastopil zgolj elitni plavalci. Zraven je še 150 povabil za 75 držav, ki nimajo nobenega plavalca z izpolnjeno normo A ali B. Paradoks je ta, da je recimo eden od bosanskih plavalcev za rep ujel normo B, kar verjetno pomeni, da bo Bosna in Hercegovina ostala brez plavalca v Londonu. Povabila zdaj zagotovo ne bodo dobili, ta plavalec pa na igre ne bo uvrščen, ker ima na seznamu B preslab čas. Po tem neumnem sistemu bi bilo bolje, da bi bil Bosanec diskvalificiran, s čimer bi Bosna dobila vsaj povabilo za enega plavalca in plavalko.