13.063 evrov bo morala v skupno evropsko blagajno vsak dan plačati varčevalna vlada z Gregorčičeve, če bo evropsko sodišče delovalo hitreje kot naša. Evropska komisija je namreč v četrtek sodišču EU predlagala takšno kazen, ako naša država do njegove odločitve ne bo v nacionalno zakonodajo prenesla novih evropskih telekomunikacijskih pravil, ki omogočajo takojšnjo zamenjavo telefonskega operaterja. Nov udarec varčevanju je sicer bolj posledica izjemno učinkovitega delovanja prejšnje vlade in parlamenta, saj je rok za prenos pravil potekel maja. Lani.

16 turističnih novinarjev iz osmih držav od včeraj v Mariboru posluša predavanja o povezanosti med kulturo in turizmom. Mladi turistični novinarji iz Slovenije, Turčije, Belgije, Italije, Bolgarije, Romunije, Madžarske in Hrvaške se bodo menda seznanili z izkušnjami Maribora in nekaterih prejšnjih evropskih prestolnic kulture. Morda gre na videz res le za srečanje v okviru mednarodnega združenja turističnih novinarjev, a celo z lune – drugega doma sindikatov in vlade – se vidi, da gre za prefrigan »spin« mariborskega z-vsemi-skreganega župana Franca Kanglerja, ki že od zime neuspešno čaka na povratno pošto iz Frankfurta, kamor se je potožil nad pisarjenjem neke nepomembne novinarke, da je Maribor vreden le obvoza na poti proti slovenskim znamenitostim. Ime Maribora bodo sedaj v svet »in širše« ponesli prispevki nadobudnih mladih novinarjev. Ni se Franc med policijsko kariero zaman učil subverzivne dejavnosti...

0,2 odstotka se je zvišal BDP v prvem četrtletju letošnjega leta v primerjavi s četrtim četrtletjem 2011, je sporočil v četrtek statistični urad. A ta podatek žal drži le, ker so ga statistiki, poslušajoč milo prošnjo predsednika Türka, da si Slovenija zasluži vsak dan zvrhano mero dobrih novic, popravili za vpliv sezone in število delovnih dni. Čisto pravi podatek, takšen, ki bolj zanima banke, vlagatelje in gospodarstvenike, je, da se je bruto domači proizvod v tem obdobju realno zmanjšal za 0,2 odstotka. Gre za že tretje zaporedno zmanjšanje gospodarske aktivnosti, ki pa je – evo, spet dobra novica v vedru samih slabih – manj izrazito kot ob koncu lanskega leta. Kljub temu da smo se na vse kriplje trudili ustaviti trend predvsem z višjo potrošnjo – izdatki gospodinjstev za končno potrošnjo so bili višji za 1,4 odstotka –, pa v tem vedru ni dobrih novic. Še vedno smo v recesiji...

6123 bivalnih prikolic je bilo registriranih v Sloveniji ob koncu lanskega leta, a le 158 jih je svežih, z vonjem po novem, lani prilezlo na ceste. A to so le prikolice, ki so jih popisali in v evidence vnesli naši uradni organi, na svetlo pa v četrtek prinesel statistični urad, v teh evidencah pa seveda ni tisočerih prikolic, ki so jih pavšalisti v hrvaških obalnih kampih v minulih letih in desetletjih spremenili v nepremične, ograjene in obzidane plastične vikendice.

3 dnevi so zadoščali, da so v francoskem podjetju Alstom dojeli besede prvega slovenskega premierja Lojzeta Peterleta, ki je v ponedeljek dejal, da projekt izgradnje TEŠ6 ni vzdržen niti z gospodarskega niti z okoljskega in ne socialnega vidika. Takoj ko so njegove besede ponotranjili, so svojim podizvajalcem sporočili, naj pospravijo gradbišče. Da ne bi morda kdo v maniri ponarejanja zgodovine trdil, da je kriva vlada, ki ne izda poroštev.