Sobota, 2. junija

Sodišče v Kairu naj bi razglasilo sodbo v procesu proti nekdanjemu predsedniku Hosniju Mubaraku, ki je obtožen izdaje ukaza za krvavo zatrtje protestnikov na trgu Tahrir januarja lani. Do razglasitve sodbe bo prišlo dva tedna pred drugim krogom predsedniških volitev, v katerem se bosta pomerila zadnji premier pod Mubarakom Ahmed Šafik in predstavnik na parlamentarnih volitvah zmagovite Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi.

Skoraj 400 delegatov SD bo na kongresu v Kočevju odločalo, ali bo na čelu stranke še naprej dosedanji predsednik Borut Pahor, ki socialne demokrate vodi že petnajst let. Njegova protikandidata sta podpredsednik SD Patrick Vlačič in nekdanji ideolog stranke Igor Lukšič.

Predstavniki 29 držav bodo danes in jutri zbrani v Mariboru, kjer bo potekal svetovni pokal v športni gimnastiki, imenovan Šalamunov memorial.

Ponedeljek, 4. junija

Strateški svet za zunanjo politiko bo spregovoril o predlogu za reorganizacijo slovenske diplomatske mreže, ki predvideva ukinitev veleposlaništev v Helsinkih, Stockholmu, Dublinu in Lizboni ter generalnega konzulata v New Yorku in konzulata v Düsseldorfu.

Torek, 5. junija

V Moderni galeriji bodo odprli razstavo Marka Pogačnika z naslovom Umetnost življenja - življenje umetnosti. Razstava bo predstavila obširen pregled Pogačnikovega petdesetletnega prizadevanja za novo definiranje razmerja med umetnostjo in družbo.

Sreda, 6. junija

Vladimir Putin se bo mudil na dvodnevnem obisku v največji ruski sosedi - na Kitajskem. Predsednik Putin je v svojem februarskem članku "Rusija v spreminjajočem se svetu" opredelil poglabljanje odnosov s Kitajsko kot eno izmed zunanjepolitičnih prioritet Rusije. Zavrnil je dolgoletno razmišljanje, da Kitajska predstavlja grožnjo Rusiji. Prav nasprotno, zavzel se je, naj rusko gospodarstvo za svojo krepitev ulovi kitajski veter v svoja jadra.

Četrtek, 7. junija

V čilskem glavnem mestu Santiago bo potekal 7. vrh Evropske unije in latinskoameriških ter karibskih držav.

V Kinu Šiška bo nastopila skupina The Frictions, ki jo vodi Chris Eckman, in predstavila svoj debitantski album Halogen Sky. Poseben gost koncerta bo zasedba My Buddy Moose, vzpenjajoče se ime hrvaškega avtorskega rocka.

Začenja se tretji mednarodni jazz festival Džjezz 2012, ki bo do 9. junija potekal v atriju Prothasijevega dvorca v Celju. Džjezz festival je edini tovrsten festival v Celju in regiji, odlikuje pa se po izredno kvalitetnih gostih iz Slovenije in tujine, ki jih gosti vsako leto.

Petek, 8. junija

Začenja se literarno-glasbeni festival Živa književnost, ki bo do 15. junija popestril spomladansko dogajanje v Stari Ljubljani. Na festivalu se bodo predstavili domači in tuji avtorji ter avtorice, v popoldanskih urah bo potekal tudi spremljevalni program O'živela knjiga, večerni del programa pa bodo popestrili koncerti.

Z otvoritveno tekmo Poljska - Grčija se začenja evropsko prvenstvo v nogometu na Poljskem in v Ukrajini.