Erjavec se je v Podgorici med drugim sešel z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve in evropske integracije Milanom Roćenom. Sprejel ga je predsednik Filip Vujanović, sešel pa se je tudi s predsednikom skupščine Rankom Krivokapićem in premierom Igorjem Lukšićem.

Minister je v pogovorih izrazil zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med državama, ki so in naj bodo tudi osnova za nadaljnjo krepitev sodelovanja zlasti na gospodarskem področju, kjer se kljub ekonomski krizi kaže interes slovenskega gospodarstva za vlaganja v Črno goro in iskanje novih priložnosti za investiranje, zlasti na področju energetike in kmetijstva, so sporočili z MZZ.

Ob tem je minister za STA napovedal pogovore o sodelovanju slovenskih podjetij pri gradnji malih hidroelektrarn, načrti pa so tudi za gradnjo večjih ob pomoči večjih partnerjev.

Roćen se je ob Erjavčevem obisku zahvalil Sloveniji za dosedanjo pomoč in poudaril konsistentno pomoč Slovenije pri vključevanju Črne gore v Evropsko unijo in zvezo Nato.

Posebno pozornost so sogovorniki namenili tudi dejstvu, da Črna gora junija pričakuje datum za začetek pogajanj z EU. Erjavec je zagotovil, da bo Slovenija še naprej ostala trdna podpornica Črne gore in poudaril napredek, ki ga je že dvakrat zapored prepoznala tudi Evropska komisija.

"Priporočilo Evropske komisije za pričetek pogajanj s Črno goro, mora biti merodajno tudi kot podlaga za politično odločitev držav članic EU," je poudaril slovenski minister.

Kot je za STA pojasnil Erjavec, je Slovenija pri tem ponudila pomoč Črni gori. Po njegovih besedah si je črnogorska stran zaželela tehnične pomoči Slovenije pri zapiranju posameznih poglavij. Tako so se dogovorili za pomoč slovenskih strokovnjakov pri tem vprašanju.

Kar zadeva približevanje Črne gore zvezi Nato, bo Slovenija nadaljevala svoja prizadevanja, tudi z vodenjem kontaktnega veleposlaništva. Slovenija verjame v napredek Črne gore, ki je razviden tudi iz sporočila vrha Nata v Chicagu, kjer je bila Črna gora omenjena kot najboljša kandidatka z realnimi možnostmi za polnopravno članstvo že na naslednjem vrhu zavezništva, so še sporočili z MZZ.

Erjavec se je s sogovorniki pogovarjal še o razmerah v regiji, tudi po izvolitvi Tomislava Nikolića za predsednika Srbije. Predstavniki črnogorskih oblasti po besedah Erjavca ocenjujejo, da ta sprememba ne bo bistveno vplivala na usmeritve Srbije k EU. "Pričakujejo, da ne bo prišlo do kakšnih večjih sprememb kar se tiče Srbije," je za STA dejal Erjavec.