Maribor V okviru Maribor 2012 EPK bo nocoj nastopila kultna ameriška umetnica, ikona art pop avantgarde Laurie Anderson in predstavila koncertno zgodbo Dirtday!.

Laurie Anderson je samosvoja in vsestranska ustvarjalka, znana predvsem po svojih multimedijskih nastopih ter inovativni uporabi tehnologije. Velja za eno najbolj priznanih in drznih ameriških pionirk ustvarjalnosti posega na področja vizualne umetnosti, glasbe, poezije, fotografije in filma, ustvarja pa tudi kot elektronska umetnica, vokalistka in inštrumentalistka. V zadnjih desetletjih je ustvarila več revolucionarnih del, ki so pomembno zaznamovala področje vizualne umetnosti, gledališča in eksperimentalne glasbe. Njen zadnji album Homeland je združil najboljše, kar lahko pričakujemo od glasbenice, ki je svojo avdiovizualno umetnost vedno postavljala kot lakmus papir družbe in zvočne improvizacije tako sta se na istem mestu znašla njen soprog, sloviti Lou Reed, Four Tet in Kieran Hebden, trenutno eden najpomembnejših ustvarjalcev elektronske glasbe.

Tokrat bo predstavila koncertno zgodbo Dirtday!, svoj tretji in zadnji del iz serije avtorskih solo zgodb Laurie Anderson, ki vključuje še Happiness in The End of the Moon. V projektu Dirtday!, ki pomeni vrhunec njenega dela v tem žanru, Laurie Anderson s kritično distanco obravnava politiko, predstavi svoj pogled na družine, dotakne se zgodovine in nameni pozornost živalim. Rezultat je razkošna zvočna pokrajina, globoke zgodbe in glasba pa ustvarijo unikatno sliko sveta, ki ga sestavljajo sanje in realnost. nr