Maribor Opera L'elisir d'amore (Ljubezenski napoj), ki jo je italijanski skladatelj Gaetano Donizetti (1797-1848) opredelil kot igrivo melodramo, v sosledju dveh dejanj razgrne razsvetljenski casanovski eros poznega rokokoja. Libreto opere je napisal Felice Romani, ki je dramski zaplet veseloigre adaptiral na podlagi libreta Eugena Scribeja k Auberjevi operi Le philtre.

Letošnjo sezono bo Opera in balet SNG Maribor končal prav s to opero pod taktirko Benjamina Pionnierja in v režiji Piera Francesca Maestrinija. Melodiozna in žgečkljiva melodrama velja zaradi preproste, a učinkovite ljubezenske zgodbe za eno najpogosteje izvajanih Donizettijevih oper, pri čemer velja izpostaviti predvsem estetski moment lepote melodij, ki jih je skladatelj mojstrsko oblikoval glede na dramaturško mesto čustvenega izpovedovanja. O operi je Benjamin Virc zapisal, da se Donizettijev Ljubezenski napoj v marsičem bistveno razlikuje od banalnosti tedanjih komičnih oper. "Srečni konec velja znotraj žanra opere buffe za tako rekoč nenapisano glasbeno-dramaturško pravilo, ki se je ob neprepričljivi dramski konstelaciji večkrat izkazalo za skoraj nadležno in redundantno sredstvo podaljševanja opernega epiloga, v katerem se pogosto ne zgodi nič bistveno novega več. Ljubezenski napoj je tukaj svetla izjema, saj se konča z apologetsko arijo Dulcamare, Ei correge ogni difetto, v kateri še enkrat poudari zdravilne učinke čudežnega eliksirja."

Na premieri bodo nastopili Laura Giordano, Xavier Moreno, Marko Kalajanović, Jaki Jurgec, Amanda Stojović ter zbor in orkester Opere SNG Maribor. nr