"To je vendarle samo šport in športniki znamo prenašati poraze," je razplet komentirala ambasadorka Planice Petra Majdič. Medtem ko je del slovenske delegacije že koval načrte za novo kandidaturo leta 2019, je sedem ur po izidu glasovanja tiskovni predstavnik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Tomi Trbovc sporočil, da je s funkcije odstopil predsednik Tomaž Lovše, nato pa so se vsi neprofesionalno zavili v molk. "Do torka, ko bo seja izvršnega odbora SZS, nihče ne bo komentiral odstopa," je v telefonskem pogovoru, ko se je v Južni Koreji noč že prevešala v jutro, dodal Tomi Trbovc in sprožil plaz ugibanj, saj je bil na kongresu ves funkcionarski vrh slovenskega nordijskega smučanja, s katerim naj bi prišel v konflikt že na finalu svetovnega pokala v Planici. Na Lovšetov mandat je vezana tudi direktorica SZS Barbara Kürner Čad.

Za poznavalce razmer je zmaga Lahtija, ki bo gostitelj že sedmič, presenečenje, saj je bil v Skandinaviji šampionat leta 2011 v Oslu, leta 2015 bo v Falunu in 2017 v Lahtiju. "Nisem razočaran, ampak žalosten, ker niso prepoznali vsega, kar je dala Planica smučanju na splošno, s poleti na čelu. Neuspeh kandidature ne spreminja načrtov pri gradnji nordijskega centra v Planici," je povedal direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros in priznal, da je prišlo do zamude pri gradnji skakalnic, ker je eden od podizvajalcev zabredel v težave. Namesto junija naj bi prve skoke naredili konec avgusta ali v začetku septembra, medtem ko naj bi gradnjo tekaškega centra začeli spomladi 2013.

Več sto krajanov Rateč, vasice na sončni strani nasproti ledeniške doline skakalnic, je včeraj kot na veliki veselici na osrednjem trgu čakalo vesti iz Južne Koreje. "Ne vem, na kakšen način razmišljajo funkcionarji Fisa, saj bi panoga dobila zagon s kakšnim novim prizoriščem. Zmaga Planice bi bila zagotovilo, da bo nordijski center narejen. Tako samo upam, da se bo po skakalnem delu projekt gradnje nadaljeval tudi za tekaški del. Ta je v širšem pomenu še bolj pomemben, povezan s turizmom, zdravim načinom življenja za vso družino in s šolskim športom," je bil odziv Kranjskogorca Marka Gracerja, strokovnega vodje teka na smučeh pri SZS.

Bolj optimističen je bil Robert Kerštajn, po pripadnosti pol Ratečan, nekdanji tekaški reprezentant, trener, zdaj ravnatelj na jeseniški šoli, kranjskogorski občinski svetnik in predsednik Nordijskega društva Planica. "Zame je prijetno presenečenje že to, da se je ob čakanju na izid kandidature tu zbrala takšna množica in da so stopili skupaj stari in mladi Ratečani. Čeprav smo izgubili v velikem finalu, je bilo takoj čutiti namero, da je treba vztrajati in poskušati naprej. A najprej moramo Planico, ki je s skoki že prepoznavna, prikazati še s teki. V novozgrajenem centru bo treba organizirati kakšno tekmo svetovnega pokala, se tako izkazati in pokazati, potem bo verjetno lažje prepričati tiste, ki glasujejo," meni Kerštajn, ki je kot član občinskega sveta stresel tudi pojasnilo, da ima nordijski center v celoti tudi v tekaškem delu potrjen ureditveni načrt.

"V Ratečah smo računali, da bi s kandidaturo dobili malo boljše ceste, še kakšno dodatno infrastrukturo in prepoznavnost kraja. No, bo šlo pa malo bolj počasi z novim poskusom leta 2019," pravi predsednik Krajevne skupnosti Rateče Bojan Makovec.