Na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) svetujejo, da se že pred odhodom pozanimamo, kakšne so razmere in običaji v državi, v katero se odpravljamo. "V nekaterih deželah je namreč lahko že fotografiranje ljudi resen prestopek, zaradi katerega je zagrožena visoka kazen," je pojasnil vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. Potovanje v nekatere države, kot so Afganistan, Irak, Jemen, Gvineja Bissau, Južni Sudan, Libija, Mali, Sirija in Somalija, pa na ministrstvu iz varnostnih razlogov tudi odsvetujejo.

Na MZZ so sicer pred letošnjo počitniško sezono prenovili spletno stran. Ena od novosti je tudi spletni obrazec, s pomočjo katerega lahko vsakdo napove svoje potovanje in zapiše kontaktni naslov ter telefonsko številko, na kateri bo v tem času dosegljiv. "Občasno nam tovrstni podatki pridejo zelo prav," pojasnjuje Šter, ki izpolnjevanje obrazca priporoča predvsem v primerih, ko se ljudje odpravljajo v države, ki niso ravno znane po svoji gostoljubnosti.

Izjemno pomembno je, da imamo na potovanju s seboj veljavne osebne dokumente, vedno pa je pametno imeti tudi njihove fotokopije, ki so lahko v primeru tatvine v veliko pomoč pri dokazovanju identitete.

Zanimivo je, da največ nadomestnih potnih listov za vrnitev v Slovenijo ministrstvo izda turistom v Španiji. Tam večina ostane brez njih, ko jim nepridipravi dokumente odnesejo, ker so jih hranili v denarnici z denarjem vred. Po svetu pa niso redki primeri, ko so prav dokumenti tarča tatvine, da bi lahko kriminalci kasneje s pomočjo tujega potnega lista na primer tihotapili drogo. V takšnih primerih je nujna hitra prijava tatvine, saj se oškodovanci tako izognejo odgovornosti za morebitna nezakonita dejanja malopridneža, ki se predstavlja z njihovim osebnim dokumentom. Slovenski dokumenti so zelo iskani in imajo visoko stopnjo zaupanja, poudarjajo na ministrstvu.