Vztrajnostni športnik tokrat ne bo plaval in kolesaril, bo pa v 10 dneh pretekel 10 maratonov v 10 slovenskih mestih za 10 družin v stiski. K podvigu vabi tudi druge rekreativne tekače, dobrodošli pa bodo tudi vsi, ki se bodo za dober namen kakšen krog po stadionu le sprehodili.

Namen desetdnevnega teka je zbrati čim več podpornikov in udeležencev, ki bi pomagali spremeniti vsaj delček tragičnih zgodb otrok iz socialno ogroženih družin. Sredstva zanje bodo od petka do prihodnje nedelje zbirali v Trbovljah, Novem mestu, Celju, Prevaljah, Novi Gorici, Kopru, na Ptuju, v Mariboru, Kranju in Ljubljani. V vseh mestih bo Markovič začel tek ob 16. uri, vsi, ki bi se mu radi pridružili, pa bodo za to imeli pet ur časa.

Prijavnino, ki bo za odrasle 10 evrov, za otroke pa pol manj, bodo tekači lahko prispevali na kraju dogajanja, denar pa lahko nakažejo tudi na tekoči račun društva Vztrajaj - Never give up (TRR: 020320259609009, Sklic: 00 1010, Namen: Deset krogov za deset nasmehov). Na vseh stadionih bodo člani društva zbirali tudi plastične zamaške, kar je prav tako ena od njihovih aktivnosti za pomoč otrokom v stiski.

Tokrat so družine zbrali s pomočjo centrov za socialno delo in Zveze prijateljev mladine. Njihove zgodbe so pretresljive. Poleg tega, da se spopadajo s finančnimi težavami, jih namreč pestijo še hude bolezni staršev ali otrok, nekateri izmed njih se spopadajo tudi z izgubo katerega od staršev. Da bi otrokom lahko vsaj kakšen dan v mesecu privabili nasmeh na usta in ponudili kaj več od le najnujnejših življenjskih potrebščin, pa še za te včasih komajda zberejo sredstva, potrebujejo pomoč soljudi, zato v društvu Vztrajaj - Never give upajo, da bo odziv na letošnjo akcijo vsaj tako velik, kot je bil lani.

Projektu se prostovoljno pridružujejo tudi druge organizacije. Tako bodo denimo v Trbovljah v okviru Anine zvezdice zbirali tudi hrano, v Novem mestu pa se je Društvo za razvijanje prostovoljne dejavnosti javilo, da bodo medtem ko bodo starši tekli, za otroke pripravili ustvarjalne delavnice in razne igre, ne bodo pa pozabili niti na navijanje za vztrajne tekače na stadionu.