Prvi temelj za koprsko železnico

Pobuda slovenske mladine, naj bi mladinske delovne brigade v prihodnjem letu gradile koprsko železnico, je ustvarila nujno potrebo po izdelavi glavnega načrta in dokumentacije proge ter ugotovitvi potrebnih investicijskih sredstev. Doslej je namreč izdelan šele idejni načrt. Ker sredstva za izdelavo glavnega načrta še niso zagotovljena, jih bodo skušali zbrati v obliki posojil gospodarskih organizacij koprskega okraja. Predstavniki organizacij so predlog že odobrili. Te dni bo tričlanska komisija začela obiskovati posamezna pomembnejša podjetja, da se bo z njimi dogovorila o višini njihovih prispevkov.

Pot do bogastva

"Če bi radi postali bogati, vstopite v vojno letalstvo Ljudske republike Kitajske, potem pa z letalom zbežite na Formozo," je geslo, ki ga že dlje časa "lansira" Čangkajškov režim na Formozi, da bi na nekakšen način "okrepil" svoje oborožene sile. Celo lestvico so naredili za vojaške obupance, ki naj z letali prebežijo na Formozo, in ta je odvisna od tipa letala. Tako je npr. za tistega, ki bi pobegnil z aparatom tipa "mig 19", predvidena nagrada 4000 unč zlata, medtem ko je za krajo lahkega enomotornika "jak" predvidenih samo 100 unč zlata. Po uradnem tečaju, ki so ga "določili" čangkajškovci, dobiš za unčo zlata 35 ameriških dolarjev.

243 ton saj nad New Yorkom

V svojem letnem poročilu je odsek newyorške občine za kontrolo umazanosti zraka sporočil, da je v teku lanskega leta padlo na mesto New York zaradi industrijskih in ostalih naprav 243 tisoč ton saj.