Janša je namreč ob sredinem vladnem obisku Pomurja dejal, da je bil v času zadnjega obiska v prejšnjem mandatu njegove vlade zaznati bistveno več optimizma, ki je temeljil na takratnih pozitivnih trendih in makroekonomskih kazalcih. Kot je dejal, je takrat kazalo, da regija prvič po dolgih letih kaže znake, da bo začela dohitevati slovensko povprečje, a da so zadnja tri krizna leta te trende žal obrnila navzdol.

V poslanski skupini SD ocenjujejo, da se "predsednik vlade spreneveda kljub dejstvom, ki govore v prid temu, da je Pomurje prav zaradi v prejšnjem mandatu sprejetega zakona o razvojni podpori Pomurski regiji na poti hitrejšega okrevanja".

Ob tem navajajo poročilo o izvajanju zakona o razvojni podpori Pomurski regiji, ki je bilo sprejeto na odboru za gospodarstvo 24. maja letos. V poročilu pa je navedeno, "da vlada ocenjuje, da izvajanje ukrepov prispeva k ustvarjanju pozitivne klime v regiji". Predstavnik ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa je poudaril, "da je Pomurje edina regija, kjer se brezposelnost znižuje in povečuje zaposlovanje, medtem ko gospodarske družbe izkazujejo izgubo, ki pa se v letošnjem letu znižuje", kaže poročilo.

Ob tem poslanci SD koalicijo opozarjajo, da rasti "na podlagi enormnega zadolževanja, kot smo mu bili priča med leti 2004 in 2008, ni na vidiku", obstajajo pa boljši in manj boleči ukrepi, kako konsolidirati javne finance. Prav pokojninska reforma, kot je bila predlagana v času vlade Boruta Pahorja, bi te ukrepe bistveno omilila, so prepričani v poslanski skupini SD.