Iz Teša in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) so v torek sicer sporočili, da pogajanja z Alstomom o možnem zamiku napovedanega suspenza s 4. junija na kasnejši datum in znižanju stroškov montaže še vedno potekajo. Ob tem so ocenili, da še vedno obstaja minimalna možnost, da bi lahko DZ o državnem poroštvu odločal na junijski seji.

V dokumentih se prevečkrat pojavljajo nejasni odgovori in sprenevedanja

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je z dnevnega reda seje odbora 23. maja umaknil drugo obravnavo predloga zakona o državnem poroštvu za Teš 6, v skladu s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke.

Vlada se je danes sicer seznanila s poročilom posebne komisije, ki je pregledovala dokumente o Teš 6. Med člani komisije je tudi Marjan Eberlinc kot predsednik Energetske zbornice Slovenije. Po poročanju TV Slovenija je dejal, da se v dokumentih prevečkrat pojavljajo nejasni odgovori in sprenevedanja.

V.d. direktorja urada vlade za komuniciranje Anže Logar je po seji vlade dejal, da je poročilo označeno z eno od oznak stopnje zaupnosti, se je pa vlada z njim seznanila.

Minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač pa je po pogovorih s hrvaškim kolegom Sinišem Hajdaš Dončićem na Otočcu danes dejal, da je vprašanje sprememb v vodstvih Teš in HSE v prvi vrsti odvisno od nadzornih svetov omenjenih podjetij. Odvisno je tudi od uspešnosti uprav pri doseganju zastavljenih ciljev, je povedal.

Ni jasno, kakšna bo končna cena montaže

Po Černačevih besedah so se po sedanjih izsledkih nekatere investicije v Tešu - in tudi zadnja, ki je največja - odvijale na ne najbolj racionalen in gospodaren način. Še danes pa tudi ni jasno, kakšna bo končna cena montaže, je dejal.

Slednje je po njegovem v trenutku, ko je investicija na sredini, nespremenljivo, ocenjuje pa, da bo za navedena dejanja nekdo verjetno enkrat moral prevzeti konkretno odgovornost. Pa tudi za to, da je omenjeni projekt začasno "v nekem čudnem položaju", je dodal.

Vodstvo takega projekta mora imeti pripravljen rezervni scenarij in glede na tega projekt nadaljevati, je še povedal Černač.