V Barceloni je namreč prvič nastopilo sanjsko moštvo ZDA, legendarni zvezdniki Michael Jordan, Magic Johnson in Larry Bird so osvojili zlato in poskrbeli za izjemno popularnost NBA in košarke nasploh po vsem svetu. V zadnjem obdobju pa je bilo vse več odpovedi številnih zvezdnikov najmočnejše lige na svetu, ne le v reprezentanci ZDA, ampak tudi v številnih evropskih in drugih ekipah.

David Stern, komisar NBA, je dejal, da bi moral olimpijski košarkarski turnir služiti za razvoj in uveljavitev novih generacij mladih košarkarjev. V nogometu na OI sodelujejo le nogometaši do 23 let ter še po trije igralci v vsaki ekipi, ki so lahko starejši. V ženskem nogometu in ostalih športih podobnih omejitev ni.

"Zelo podrobno smo preučili, kako na NBA vpliva igranje najboljših igralcev lige na OI in na kvalifikacijskih turnirjih. Ocenjujemo, da po napornih sezonah dodatno igranje na najvišji ravni vsako poletje povzroča prevelike obremenitve igralcev. V Londonu še ne bo sprememb, nastopili bodo vsi najboljši, ki bodo zdravi, toda potem želimo narediti korak nazaj z uvedbo starostne omejitve," je dejal Adam Silver, namestnik komisarja NBA. Na novinarski konferenci v New Yorku je dodal, da bodo predlog preučili v pogovorih z Mednarodno košarkarsko zvezo (Fiba).