Zavod Socialni inkubator je v študijskem letu 2011/12 izvedel projekt, katerega namen je bil predvsem krepiti kompetence mladih pri poslovnem načrtovanju in podjetništvu za zaposlovanje v socialni ekonomiji, je danes na novinarski konferenci pojasnil Tomaž Stritar. Poudaril je, da se ljudje na njih obračajo po informacije predvsem s področij poslovnega načrtovanja in financiranja.

"Ob izvajanju projekta smo opazili, da med mladimi vlada veliko zanimanje za socialno podjetništvo, saj v njem vidijo priložnost za zaposlitev in tudi nekaj več," pravi Stritar in dodaja, da jih to področje zanima predvsem zaradi vrednot, ki jih socialno podjetništvo zagovarja - solidarnost, poštenje, delavnost.

Po njegovem prepričanju mladi potrebujejo nekoliko več znanj in izkušenj iz financiranja, timskega dela, vodenja, organiziranja projektov in podobnih podjetniških veščin, ki jih med šolanjem ne dobijo dovolj.

"Pri tem ji mi stojimo ob strani in pomagamo, na primer pri svetovanju kako raziskati trg in podobno," pravi Stritar in opozarja, da se sicer vedno zatakne pri denarju oziroma investiranju v podjetja. Zato jih po njegovih besedah čaka še velik izziv prisluhniti mladim in jim pomagati tudi v finančnem delu.

Projekt, ki ga je zavod izvedel s pomočjo sredstev, pridobljenih na razpisu Študentske organizacije Slovenije, so sicer sestavljali štirje dogodki: mednarodna podjetniška konferenca, podjetniški delovni vikend, strokovni ekskurziji na Dunaj in v München ter izvedba individualnega podjetniškega svetovanja.

"Ugotavljamo, da je razvijajoče se socialno podjetništvo za mlade izrednega pomena, saj predstavlja priložnost za reševanje problematike brezperspektivnosti in brezposelnosti mladih," pravi vodja projektov v zavodu Vasja Simič.

V projektu, vrednem več kot 40.000 evrov, je po njegovih besedah sodelovalo 249 udeležencev iz različnih družbenih skupin, od dijakov, študentov in brezposelnih. V času trajanja projekta, od 1. oktobra 2011 do 31. maja, je zavod opravil tudi 160 ur individualnega podjetniškega svetovanja nosilcem.

Na novinarski konferenci sta kot primer dobre prakse sodelovali tudi Mija Pungeršič in Marja Koren, ki sta ustanovili zavod Odtiz. Poslanstvo tega zavoda je ustvariti platformo dobrih idej v smislu priložnosti za vse in izboljšanja kakovosti življenja gibalno oviranih.

Kot gibalno ovirani sta se namreč srečali s tem, da jima je marsikaj nedostopno. Zato sta prišli na idejo o zavodu, kjer bosta širili idejo plesa na vozičkih, nadaljevali s projektom dramske skupine ter se tudi ukvarjali s športno-turistično dejavnostjo za gibalno ovirane osebe.