Nove prostore za izvajanje nujne medicinske pomoči in hkrati težko pričakovano povezavo med staro in novo bolnišnico, na katero čakajo več kot 40 let, naj bi začeli uporabljati čez dve leti. Kot je povedal direktor bolnišnice Silvan Saksida je naložba ocenjena na sedem milijonov evrov, doslej pa so že izdelali projekt in pridobili gradbeno dovoljenje. Trije partnerji pri gradnji urgentnega centra - šempetrska bolnišnica, ministrstvo za zdravje in novogoriški zdravstveni dom - so že lani podpisali pismo o nameri za gradnjo prepotrebnega objekta. Direktor zdravstvenega doma Marjan Pintar se čudi, da niso več vključeni v partnerstvo. "Pripravljeni smo bili pokriti del stroškov gradnje in pomagati pri organizaciji in delovanju urgence. Zdaj so nas nekako izrinili iz dogajanja, pa čeprav smo plačali del projektiranja," pravi Pintar.

Gradnja urgentnega centra bo prinesla velik strokovni napredek pri obravnavi bolnikov, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč, je prepričan direktor bolnišnice Saksida. Bolnišnica bo sodelovala z dvema milijonoma evrov, preostalo bo prispevalo ministrstvo za zdravje. Dela bodo zaradi omejenih finančnih možnosti potekala v dveh etapah. V prvi bodo zgradili center za neprekinjeno medicinsko pomoč in povezovalni hodnik, v drugi pa kletne prostore s kuhinjo in elektro ter strojno opremo.

V programu financiranja mreže urgentnih centrov z evropskim denarjem je predvidenih 10 urgentnih centrov. Za gradnjo mreže je rezerviranih 30 milijonov evrov, slovenska soudeležba pa bo znašala 5,3 milijona. Irma Sterle Glaner z ministrstva za zdravje je dejala, da se je projekt začel šele sredi lanskega leta, zato so trenutno projekti še v pripravljalni etapi.  Predvidoma bodo vsi centri zgrajeni do konca leta 2014 ali najkasneje v prvi polovici leta 2015. Glanerjeva je dodala, da je ministrstvo za zdravje pred dnevi oddalo vlogo za potrditev pomoči evropskega sklada za regionalni razvoj za šempetrski urgentni center na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in da bo prva faza vredna 4,46 milijona evrov, od tega bo 2,8 milijona evropskih sredstev.