V postelji z Bukowskim

Čeprav se zdi, da se s to usmeritvijo nagibajo stran od družbeno angažiranega gledališča, ki so ga raziskovali v iztekajoči se sezoni, Uršula Cetinski poudarja, da gredo še vedno v isti smeri, le da so nekoliko zamenjali optiko. "Če smo se lani ukvarjali z intimnostjo političnega, se bomo letos s političnostjo intimnega," pravi. Zgodovina človeških odnosov je namreč tudi "zgodovina trenj med tradicionalnim in novim, ki spreminjajo pravila in vrednote v igri življenja", je še zapisala v programski knjižici. "Gledališče nas bo v tej sezoni zanimalo kot nekakšno ritualno dejanje razkrivanja zadnjih koščkov intimnosti, ki je še ostala nepoblagovljena," pa je svoje videnje novega programa podal dramaturg Tomaž Toporišič.

V predstavi Smrt kadi moje cigarete bomo pripuščeni "v posteljo" Charlesa Bukowskega, saj bo uprizoritev izhajala iz njegove intimne lirike. Predstava bo nastala v koprodukciji z društvom Familija, režirala jo bo Ivana Djilas, ob hišnem igralskem ansamblu pa bodo nastopili še glasbeniki Boštjan Gombač, Zlatko Kaučič, Jošt Drašler in Sebastijan Duh. Poezija, ki jo bodo uglasbili v prevodu Branka Završana, je neposreden prenos umetnikovega propadanja ter "samoumeven" preplet humorja in trpljenja, so še pojasnili. Režiser Diego de Brea pa se je navdihnil pri filmu Nedolžni Luchina Viscontija, ki ga je ta posnel po romanu Gabrieleja d'Annunzia, enega vodilnih predstavnikov dekadence in simbolizma v italijanski književnosti. Istoimenska predstava bo temeljila na ljubezenskem trikotniku v okolju rimske aristokracije, polnem strasti, izdajstev in vročekrvnih obratov.

O industriji sreče

Georges Feydeau je s svojimi skorajda šestdesetimi komedijami, "vodvilskimi in farsični stroji, ki so zrcalili francosko belle époque", najuspešnejši komediograf po Mollieru. Njegova farsa Klistirajmo Srčka secira preplet poblagovljene družbe in razgaljene intimnosti zakonskega življenja, na oder pa jo bo postavil režiser Oliver Frljić. Režiser Vito Taufer bo pripravil avtorski projekt Igra na srečo. S sodelavci se bo ukvarjal s fenomenom sreče in "industrijo sreče", ki deluje prek medijev, različnih delavnic, znanstvene literature in razmaha "pozitivne psihologije", ki vsi skupaj obljubljajo hitre poti do blaženega stanja. Zanimale ga bodo tudi različne podobe sreče. "Del medijev še vedno inscenira podobe tradicionalne, družinske sreče, del pa že kaže zadovoljstvo posameznika zunaj tradicionalnih okvirov heteroseksualnega družinskega para, kot je na primer sreča samskega posameznika ali posameznice," so ponazorili v gledališkem katalogu.

Tudi vojvodinski režiser Andras Urban bo v sodelovanju z igralskim ansamblom pripravil avtorski projekt, in sicer pod naslovom Ljubezen - violentia. V predstavi se bo posvečal ljubezni in sovraštvu kot temeljnima motivacijskima stanjema našega duha in zavesti. Urban sicer vodi subotiško gledališče Kosztolányi Dezso, ki velja za najuspešnejšo in najbolj inovativno gledališko skupino v regiji. Zanimajo ga novi idejni in estetski pristopi ter angažirano gledališče, tokrat pa bo prvič režiral v Sloveniji.

Za najmlajše gledalce, ki so dopolnili vsaj štiri leta, bodo pripravili pravljico Svetlane Makarovič Škrat Kuzma dobi nagrado. Predstava bo govorila o zoprnem škratu, ki se ne mara umivati in klepetati z drugimi gozdnimi živalmi ter zakuha marsikatero škratarijo, a mu živali vrnejo milo za drago. Uprizoritev z igro in plesom bo režiral Matjaž Farič.