Deleja, ki je sicer profesor glasbe na Gimnaziji Center Celje, je že konec lanskega leta kritiziral Mestno občino Celje, češ da ne podpira vrhunske umetnosti in da nima pravega zanimanja za kulturne presežke. Bil je namreč jezen, ker se je občina odločila, da jim bo najem dvorane Narodnega doma zaračunavala po tržni ceni.

Deleja: Mi smo vrhunski ustvarjalci

Večina Celjanov je to potezo občine ocenila kot logično in pošteno, saj je Hiša kulture Celje zasebna ustanova, Deleji pa se je to zdelo absurdno in je pojasnjeval, da jim zaradi zasoljenih najemnin ostane zelo malo denarja od prodanih vstopnic. Razlagal je, da so stroški koncertov veliki, še zlasti kadar gostijo tuje glasbenike. Večkrat je tudi poudaril, da so vrhunski kulturni ustvarjalci in da bi si zaslužili več podpore, med drugim tudi politične.

Na občini so njihove očitke gladko zavrnili. Tjaša Podergajs iz kabineta župana je že takrat pojasnila, da so prav z namenom, da bi kulturne ustvarjalce dodatno podprli, objavili javni razpis za sofinanciranje prireditev, projektov in dogodkov, ki promovirajo mesto in večajo njegovo prepoznavnost v lokalnem in mednarodnem okolju. Z razpisom so razdelili okoli 35.000 evrov in tudi zasebna kulturna ustanova Hiša kulture Celje je za dva projekta dobila 3500 evrov. Prav tako se niso strinjali, da bi ustvarjalcem iz zasebne ustanove dajali popuste pri najemu dvorane Narodnega doma. Plačila najemnine so namreč oproščeni samo organizatorji dobrodelnih prireditev, šole, vrtci in nekatera društva in zavodi. Na kratko povedano: kdor za prireditev pobira vstopnino, mora plačati tudi račun za najemnino.

Bogat poletni program za vse okuse

Da občina kljub varčevalno naravnanemu proračunu namenja kulturi in prireditvam precej denarja in podpore, pa potrjuje že program letošnjega Poletja v Celju, ki so bo začel v soboto z Mladinskim simfoničnim orkestrom Glasbene šole Celje in bo trajal do konca avgusta, ko bo na gradu tradicionalna srednjeveška prireditev. V poletnih mesecih se bo na različnih prireditvenih mestih zvrstilo kar 261 prireditev. Res je, da na vseh ne bodo nastopali vrhunski kulturni ustvarjalci, vendar si tega tudi ne bi nihče želel. Ustvarjalci programa se namreč zavedajo, da prireditve pripravljajo za vse Celjane, torej za mlade in starejše, za izobražene in tiste preproste, ki se po težkem delu v službi želijo nekoliko sprostiti. Direktorica Zavoda Celeia Celje Milena Čeko Pungartnik je povedala, da so letos za Poletje v Celju od občine dobili 30.000 evrov, kar je za približno petino manj kot lani. Da se to ne bi poznalo na kakovosti programa, so za plačilo izvajalcev namenili tudi lastna sredstva in sponzorski denar. Večina prireditev bo namreč brezplačna.