"Pričakujem predvsem več energije ter pozitivnega odnosa in pristopa, kot smo ga pokazale na zadnjih dveh tekmah proti Čehinjam, ko smo razočarale tako sebe kot druge. Na zadnjih dveh tekmah moramo pokazati povsem drugačen obraz kot proti Češki," pravi reprezentančna kapetanka Nina Jeriček. Švedinje se pripravljajo na nastop na olimpijskih igrah v Londonu (za njimi so že 14-dnevne priprave), kljub temu, da so si že predčasno zagotovile uvrstitev na Euro 2012 na Nizozemskem, pa so včeraj popoldan dopotovale v Slovenijo v popolni igralski zasedbi.

Jeričkova, članica francoskega kluba Nimes, se dobro zaveda, da bi bil morebiten uspeh igralsko zdesetkane Slovenije proti Skandinavkam velika senzacija. "Čeprav bomo igrale zelo oslabljene, poleg tega pa tekma ne odloča o ničemer, motiv ni vprašljiv. Gre za tekmo proti tako vrhunskemu nasprotniku, ki bi si jo želela odigrati vsaka rokometašica. Za nas je privilegij in čast igrati proti odličnim tekmicam, poleg tega pa se lahko na lastne oči prepričaš, kaj ti še manjka za stik z najboljšimi. Čeprav ne vemo, v kakšni formi smo trenutno, ker je že precej časa minilo od naših zadnjih tekem v klubih, sem prepričana, da se ne bomo osramotile," meni 28-letna organizatorica igre Jeričkova.

Pred začetkom kvalifikacij za EP 2012 je morala tudi Slovenija na sedež evropske zveze (EHF) poslati seznam 28 igralk s pravico nastopa v tem ciklusu. A zaradi številnih odpovedi (poškodbe, študijske in službene obveznosti, drugi razlogi) je selektorju Tonetu Tislju zdaj ostalo na razpolago le 13 reprezentantk. "Največja težava je, kako sestaviti obrambo. Nekaterih ključnih igralk v obrambi ni, predvsem mislim na Majo Šon in Lino Krhlikar, poleg tega pa imamo malo treningov in časa za temeljitejšo pripravo na Švedinje. Obrambni sistem na zadnjih dveh tekmah bo precej drugačen kot na prejšnjih, medtem ko v napadu ne bo večjih sprememb," napoveduje selektor Tone Tiselj.

Aktualne evropske podprvakinje Švedinje (na EP 2010 so v finalu izgubile proti Norveški z 20:25) trenutno vodijo na lestvici skupine 5 s sedmimi točkami pred Češko (6), Slovenijo (2) in Avstrijo (1). Skandinavke (tudi z Isabelle Gullden in Linneo Torstensson, novo članico Krima Mercatorja) so za trenutno slovensko zasedbo seveda premočan nasprotnik, selektor Tiselj pa dodaja: "Predvsem mlajše igralke morajo tekmi s Švedsko in Avstrijo izkoristiti za nabiranje dragocenih izkušenj. Če igraš s takšno vrhunsko reprezentanco, kot je Švedska, je seveda nerealno upati na uspeh. A istočasno je dvoboj z njo tudi velika nagrada in praznik za slovensko reprezentanco, da sploh lahko igra in se primerja z njimi."