Poslovati želijo zakonito

"Ekologija je res velik problem in to, da podjetje nima ustrezne čistilne naprave, je velika ovira. Zato tudi še nismo dogovorili končne cene, saj Francozi ne vedo, kolikšen strošek bi zanje to predstavljalo. Oni bi radi poslovali zakonito in pri tem jih povsem razumem. Upam pa, da bodo podpisali vsaj pismo o nameri, ki bi bilo nekakšen garant, da bo do odkupa dejansko prišlo, in s katerim bi nato lahko na ministrstvu ter Agenciji RS za okolje urejali zanje neki prehodni status. Ta bi jim omogočil, da inšpektor ob morebitnem nadzoru ne bi ustavil proizvodnje," pojasnjuje stečajni upravitelj družbe Radeče papir Borut Soklič.

Da Francoze resno skrbi okoljevarstveno dovoljenje, se zavedajo tudi na občini Radeče. "Mi smo jih sami poklicali in povedali so nam, da bodo v teh dneh prišli v Radeče njihovi strokovnjaki, ki bodo pregledali obstoječo čistilno napravo in preučili, v kolikšnem času bi lahko zgradili novo, ki bo ustrezala vsem predpisom. Šele ko bodo imeli vse podatke in izračune, bodo na ministrstvu zaprosili za podaljšanje okoljevarstvenega dovoljenja," je pojasnil poslanec Matjaž Han. Dejal je še, da so za nakup še vedno zelo zainteresirani.

Zaposleni le še danes?

Sicer pa na občini prav tako čakajo, da jim bo stečajni upravitelj poslal najemno pogodbo. "Trudim se, da bi se to zgodilo čim prej, a pogoje najema ne morem sporočiti prej, preden s Francozi ne bo vse usklajeno," pravi Soklič. A na občini Radeče so, kot pravi županja Rafaela Pintarič, trdno odločeni, da bodo, četudi jih bodo Francozi pustili na cedilu, proizvodnjo papirja nadaljevali. "Takoj ko bomo dobili najemno pogodbo, se bomo začeli pogajati z bankami. Res bo strošek za energijo precejšen zalogaj in bi bilo veliko bolje, če bi si ga lahko s kom delili, a če ne bo šlo drugače, bomo šli svojo pot," pravijo v Radečah.

Še posebej težko pa čaka na odločitev Francozov 60 tistih nekdanjih delavcev papirnice, ki se jim prav danes izteče pogodba o zaposlitvi za določen čas. Gre za izkušene papirničarje, ki jih je Soklič zaposlil za primer, če bi Francozi ob morebitnem odkupu želeli takoj zagnati proizvodnjo. Danes jim bo torej moral sporočiti, ali ostajajo začasno zaposleni še naprej ali pa bodo, kot mnogi drugi, pristali na zavodu za zaposlovanje. "Če Francozi ne bodo izrazili zelo konkretne namere za odkup, potem jih žal ne bom mogel obdržati na plačilni listi, saj to predstavlja slabih 100.000 evrov stroškov na mesec," še pojasnjuje Soklič.