Stanovanja kupila največja upnica

To ekspresnost mu je dopuščala okoliščina, da je vse te nepremičnine prodajal v paketu, ker upnica Nova KBM ni privolila v to, da bi se jih na dražbi prodali posamično. Je pa te mariborske nepremičnine včeraj kupila kar banka sama oziroma njena hčerinska družba KBM Invest. Bančniki so očitno izračunali, da se jim takšen nakup bolj splača, kot če bi Zorec nepremičnine prodajal posamično in z znatnimi popusti. Ne nazadnje se bo banki del nakazane kupnine nekoč vrnil iz stečajne mase v njihov žep. Nova KBM je namreč v stečaju Konstruktorja Investa največja upnica, prijavila je za več kot 15 milijonov evrov terjatev.

Banka je za kvadratni meter zgrajenih Konstruktorjevih stanovanj v poprečju plačala nekaj več kot 1000 evrov, ker je na tržno ceno, ki znaša približno 1200 evrov, izpogajala desetodstotni popust. Približno enako ceno bo skušala iztržiti stečajna upraviteljica MTB Milena Sisinger pri prodaji osmih stanovanj, ki so še preostala v stečajni masi propadlega gradbinca. Tudi za te nepremičnine ločitvena upnica Nova KBM terja paketno prodajo, saj Sisingerjevi ne dovoli zmanjševanja izklicnih cen.

Interesentov več kot sto, kupca pa nobenega

"Na prejšnjih dražbah je bilo sicer zelo veliko zanimanja; za posamezno nepremičnino je varščino položilo tudi do 50 dražiteljev, vendar vsa stanovanja kljub temu niso našla kupca," je razložila upraviteljica. Na dražbi nedokončanih stanovanjskih vrstnih hiš v Brezju pri Mariboru pa ni uspela prodaja niti ene nepremičnine. "Tudi tam smo imeli več kot sto ogledov, vendar so me interesenti spraševali, kdaj bo druga dražba. Upajo namreč, da bodo tedaj hiše naprodaj z znatnim popustom. Ljudje ne poznajo dovolj zakonodaje in domnevajo, da se cene v stečajnih postopkih avtomatično znižajo, kot se to dogaja pri prodajah nepremičnin, na katerih je upnik sprožil izvršbo. V tistih postopkih se namreč na drugi dražbi izklicna cena zniža za 50 odstotkov."

Včerajšnji nakup Konstruktorjevih stanovanj bo nedvomno imel občuten vpliv na nepremičninski trg, na katerem že dolgo vlada zatišje. V Mariboru je ta čas naprodaj več kot tisoč stanovanj, od tega je približno polovica novogradenj in praznih enot. Če je v Sloveniji bila povprečna cena kvadratnega metra 1689 evrov, so se v Mariboru stanovanja letos prodajala po 500 evrov nižji ceni.

Letos četrtinski upad prometa

Iz podatkov geodetske uprave še izhaja, da je v prvem letošnjem četrtletju promet upadel za četrtino. Marko Sovrovič, direktor nepremičninske agencije Dodoma, iz svojih izkušenj pove, da je mrtvilo še hujše, kot nakazujejo statistike. "Za stanovanja, ki stanejo med 1200 in 1400 evri, je zelo malo zanimanja," pove Sovrovič. "Ni kupne moči, kupci so prestrašeni in jih skrbi, kakšna bo bodočnost. Po tistih stanovanjih s še višjimi cenami pa ta čas sploh ni povpraševanja."

Dodoma se ne udeležuje dražb stečajnih dolžnikov, ker imajo dovolj lastnih nepremičnin, obenem pa izklicne cene doslej niso bile dovolj ugodne, da bi se izplačal nakup stanovanj propadlih gradbincev. Kako bo poteza KBM Investa vplivala na razmere na mariborskem nepremičninskem trgu, si direktor Dodome ne upa napovedati. "Bomo videli, kakšne načrte ima banka s temi nepremičninami, kaj bodo ponudili na trgu in po kakšni ceni," meni Sovrovič.

"Stanovanja želimo čim prej ponuditi končnim kupcem," je sporočila Alenka Perko iz KBM Investa in dodala, da bodo preučili tudi možnost prodaje državnemu stanovanjskemu skladu, ki je pred kratkim objavil javni poziv za nakup stanovanj, vreden okoli 40 milijonov evrov. Konstruktorjevo stolpnico v soseski Metropola ob mariborski Ljubljanski ulici bodo dokončali v prihodnjem letu in stanovanja zatem ponudili na trgu.