Janković je ob robu obiska v Zagrebu novinarjem dejal, da se bo v primeru javne ponudbe Agrokorja vsak lastnik delnic Mercatorja lahko odločil, kaj bo storil. Dodal je, da kot lastnik delnic Mercatorja ne bo imel nič proti javni ponudbi hrvaške družbe.

Zadnja ponudba ni bila namenjena vsem lastnikom delnic

Na novinarsko vprašanje, ali bo Agrokorju prodal svoje delnice Mercatorja, je odgovoril, da ne more odgovoriti na hipotetično vprašanje. "Boste že videli, če bo javna ponudba," je poudaril Janković.

Janković je v zvezi s propadlo prodajo Mercatorja Agrokorju pojasnil, da je bila zadnja ponudba hrvaške družbe za delnice Mercatorja namenjena določeni skupini delničarjev, ne pa vsem lastnikom delnic.

"Ta skupina je pod vplivom politike, saj je država večinska lastnica banke, ki je večinska lastnica Pivovarne Laško. Sicer pa ne vem, ali je prišlo do vpliva politike ali ne. Pri javni ponudbi tega vpliva ni in bo zadeva odvisna od ponudbe," je dejal Janković, ki je Mercator vodil osem let, in sicer od leta 1997 do leta 2005.

"Nihče ne more z dekretom nič ustaviti. Bilo je veliko nepotrebnih zgodb, na koncu se bo vse rešilo z dogovorom o povezovanju, ki lahko ima različne oblike, ali z javno ponudbo kakšnega izmed ponudnikov," je še dejal ljubljanski župan.

Raje bi videl, da Mercator ostane samostojen

Janković bi sicer raje videl, kot je dejal, da Mercator ostane samostojen ali da gre v določeno povezovanje. Ob tem je spomnil, da so bile pred leti neuspešne pobude za poslovno povezovanje Mercatorja, Agrokorja in srbske Delte.

Agrokor, ki se je sicer več mesecev potegoval za nakup 52,10-odstotnega deleža Mercatorja v lasti konzorcija prodajalcev, bank in družb iz skupine Pivovarne Laško, je februarja letos umaknil svojo ponudbo. Kot so pojasnili, so se za to odločili, ker se s prodajalci niso uspeli nič dogovoriti.

Hrvaški mediji so sredi maja poročali, da naj bi Agrokor javno ponudbo za odkup delnic Mercatorja, katere uspešnost bo postavil pri 75 odstotkih in eni delnici, objavil septembra. Tolikšen lastniški delež bi lastniku Agrokorja Ivici Todoriću zagotovil tudi nemoteno upravljanje družbe.

Za delnico manj kot 221 evrov

Agrokor naj bi v novem poskusu za delnico Mercatorja v vsakem primeru ponudil manj kot 221 evrov, kolikor je hrvaška družba lani ponujala konzorciju prodajalcev, je poročal zagrebški Poslovni dnevnik.

Mercator po sicer s 1. junijem dobil novega predsednika uprave. Vodenje največjega slovenskega trgovca bo prevzel Toni Balažič, ki pravi, da je pristaš stabilnega in dolgoročnega lastništva. Na vprašanje, ali je lahko takšen lastnik Agrokor, pa je ob imenovanju za prvega moža Mercatorja 18. maja odvrnil, da je komentiranje tega preuranjeno.

Balažič sicer poudarja, da dejstva, da je lastniška struktura Mercatorja takšna, kot je, in da želijo nekateri lastniki prodati svoje deleže, ne gre prezreti. Po njegovih besedah pojem domači trgovec sicer ni nujno stvar lastništva, ampak njegovega odnosa do lokalne ali regionalne oskrbe.

Družbe iz skupine Laško (Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska) so skupaj lastnice 23,34-odstotnega deleža Mercatorja. Nova Ljubljanska banka ima v lasti 10,75 odstotka delnic, Unicredit banka Slovenija 8,01 odstotka, Societe Generale - Splitska banka 7,96 odstotka, Nova Kreditna banka Maribor 5,24 odstotka, Gorenjska banka 3,80 odstotka, Prvi faktor - faktoring 3,35 odstotka, Abanka Vipa pa 2,75 odstotka delnic Mercatorja.