Vse v naravi najbolje deluje, ko je v sozvočju s samim seboj in okolico. Tudi človek. In ko ozavestimo negativno čustvo, ki nas preplavlja, ga tudi jasno opišemo z besedami in izgovorimo, da se z njim na tak način povežemo, smo na dobri poti, da ga tudi odstranimo. To lahko storimo s povsem preprosto tehniko, ki je tudi v Sloveniji obdržala originalno imenovanje EFT (Emotional Freedom Techniques) ali tehnika doseganja čustvene svobode. »Metoda EFT je zelo enostaven način, s katerim si vsak lahko pomaga sam takrat, ko ga obvladujejo čustva, ki so neprijetna,« zelo na kratko in jasno opiše Pika Rajnar, predavateljica in učiteljica EFT, ki uporabo metode EFT širi v Sloveniji.

Povezava med umom in telesom
»Običajno se takih čustvenih stanj bojimo, se jim poskušamo v velikem loku izogniti ..., ker smo prepričani, da ne moremo v zvezi z njimi narediti prav ničesar. A dogajajo se nam okoliščine, ki nam niso prijetne, kot je na primer čakanje na zobozdravnika v ordinaciji ali pa polet z letalom, in tedaj čutimo, kako nas preplavita strah in občutek, da ne moremo storiti prav ničesar,« slikovito opisuje Pika Rajnar, ki je prav s tehniko EFT pred leti pri sebi odpravila strah pred letenjem. »EFT nam torej pomaga pri odpravljanju takih čustvenih stanj,« pravi Rajnarjeva in opozarja, da so čustvena stanja jedro težav.

EFT je tehnika, ki deluje kot povezava med umom in telesom, pri čemer iz uma odstranjujemo negativna čustva in hkrati popravljamo telo. Vzrok za vsa negativna čustva je motnja v energijskem sistemu telesa. Zato tapkamo na končne točke meridianov in tako odstranjujemo ovire, ki onemogočajo prost pretok energije. EFT bi lahko imenovali tudi moderna različica energijskih tehnik, ki so stare več kot dve tisočletji in pol (akupunktura, akupresura, šiatsu, kineziologija ...). »Tapkamo na točno določene točke v telesu zato, ker so to končne točke telesnih energijskih meridianov in so najbolj pripravne, da začnemo te električne tokokroge v telesu popravljati. Prijetni občutki pridejo in gredo, kajne? Neprijetni pa se na neki način zataknejo, ker se energijski sistem zabaše, sploh ko jih je veliko. Negativni se kar nekako naselijo v nas in nam povzročajo škodo. Zato je prav, da pomagamo telesu, da se reši preostanka neprijetnih občutkov, in smo tako energijsko prevodni,« pojasnjuje Pika Rajnar, ki se te dni še posebno veseli izida knjige o EFT v slovenščini. EFT – tehnika doseganja čustvene svobode za telebane je nastala izpod peresa Helene Fone, za tisk in prevod je poskrbela založba Pasadena.

Blokade je treba sprostiti
Iz nje naj povzamemo primer motnje. Denimo, da so vas kot otroka zaklenili v omaro in vas je bilo v tesnem in mračnem prostoru močno strah. Neprijetnega dogodka se lahko spomnite ali pa sploh ne, toda kot odrasla oseba morebiti ne marate biti v temnih in majhnih prostorih. Vsakič, ko vam nekaj sproži negativni spomin, možgani dodajo negativno čustvo, kot so strah, jeza in prizadetost. Slabi spomini možganom pošiljajo opozorilo in hkrati ustvarjajo negativno čustvo. Takšna sporočila so kot električni impulzi, saj delujejo kot strele, ki povzročajo kratek stik v energijskem sistemu telesa in s tem ustvarjajo blokado oziroma neravnovesje. In taka motnja povzroča čustvene in tudi telesne težave. Če teh blokad ne sprostimo, ostanejo v nas dolga leta ali vse življenje ukleščene v energijskem sistemu telesa, pokažejo pa se takrat, ko začnemo trpeti zaradi simptomov, kot so jeza, strah, slaba samopodoba, zasvojenost in tesnobnost.

Izvajanje tehnike EFT
In kako izvajamo EFT? Tapkamo po različnih meridianskih točkah po telesu, pri čemer se osredotočamo na težavo, ki jo želimo odpraviti. S tem po energijski poti pošiljamo vibracije, ki delujejo tako, da odblokirajo oziroma vnovič uravnovesijo energijski sistem. Preden pa začnemo tapkati, se uglasimo s problemom in na tak način povežemo duha in telo. Ko tapkamo, ni pomembno, da tapkamo po natančno določenem vrstnem redu, in tudi če katero od točk izpustimo, ni hudega. Pomembno je, da smo med tapkanjem osredotočeni na svojo tegobo in da o njej razmišljamo, jo sprejmemo in hkrati v popolnosti sprejemamo tudi samega sebe. Tapkamo lahko kjer koli in kadar koli, čeprav smo morebiti do tega skeptični, češ le kaj si bodo drugi o tem mislili ... A velikokrat se izkaže, da se ljudje med seboj slabo opazujemo ali pa enostavno vse skupaj zavestno ignoriramo. Tapkajmo torej brez zadržkov čim prej, ko nas preplavijo negativna čustva in v nas ustvarjajo tesnobo, nam preprečujejo svobodno ravnanje in zadovoljno življenje. EFT, ki je torej odlično orodje za celjenje čustvenih ran, sočasno krepi naše čustveno zdravje in pomembno vpliva na izboljšanje telesnega zdravja.

V knjigi EFT – tehnika doseganja čustvene svobode za telebane avtorica navaja nekaj primerov, ko si lahko pomagamo z EFT. Naštejmo jih nekaj več kot ducat: fobije, strahovi, nespečnost, napadi panike, zasvojenost (s kajenjem, hrano, alkoholom), hlepenje, žalovanje, stres, tesnoba, bolečine, travma in zloraba, pomanjkanje motivacije, težave v odnosu, učinki kemoterapije, nastopanje v javnosti, moteče navade, kot so grizenje nohtov, plahost, močenje postelje ...
»Toda za EFT ne moremo trditi, da zdravi kronične bolezni,« opozarja Pika Rajnar. Lahko pa nam lajša simptome in tudi avtorica knjige opozarja, da četudi nam tehnika EFT čudovito pomaga, je ne moremo uporabljati namesto zdravil, ki nam jih je predpisal zdravnik. Poleg tega je EFT, ki sicer prinaša izjemne klinične rezultate, še v eksperimentalni fazi, pri čemer morajo izvajalci v celoti prevzeti odgovornost za uporabo EFT.

Obisk delavnic EFT
Uporabe tehnike EFT se lahko naučimo na eni od delavnic. Potekajo po vsej Sloveniji. Predstavitvene delavnice so pogosto brezplačne oziroma z minimalnimi prostovoljnimi prispevki za prostor. »Ljudje so si z uporabo metode EFT odpravili mnoge težave, ki so jim onemogočale kakovostno življenje – za začetek naj omenim vsakovrstne strahove (pred kačami, iglami, višino, dvigali, predori, mostovi, pajki, operacijami, nastopanjem v javnosti, prihodnostjo …). Takoj za strahovi pridejo nespečnost pa previsoka teža in nezmožnost prenehanja kajenja ter večna težava vseh ljudi – težave v medsebojnih odnosih. Tapkanje pa na srečo deluje tako, da ko zavzeto tapkamo konkretno težavo, na primer zoprnega šefa, se to hkrati pozna pri vseh s tem povezanih težavah, pa če mi te povezave vidimo in prepoznamo ali ne – na primer prenehajo se glavoboli ali kronične bolečine v sklepih in podobno. Zato se tako zelo splača tapkati, saj so učinki vsesplošni,« med drugim pravi Pika Rajnar.