Cene novozgrajenih stanovanj in družinskih hiš skupaj so se v prvem četrtletju v povprečju znižale za 6,7 odstotka. Pri tem so se cene novih hiš spustile na najnižjo raven po letu 2008, odkar državni statistični urad spremlja te podatke.

Cene novih stanovanj so se v začetku leta 2012 znižale kar za osem odstotkov, s čimer se je izničila celotna rast cen iz leta 2011; ta je bila namreč 7,6-odstotna. Cene novih stanovanj so bile tako v letošnjem prvem četrtletju za skoraj 19 odstotkov nižje kot v rekordnem tretjem četrtletju leta 2008.

Manj od novih pa so se v prvem četrtletju znižale cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin, namreč v povprečju za 2,5 odstotka. Trend postopnega zniževanja cen rabljenih stanovanjskih nepremičnin je sedaj že povsem jasno razviden, komentirajo na statističnem uradu, kjer ugotavljajo, da pa je bilo število opravljenih nakupov rabljenih stanovanj kljub nižjim cenam za skoraj petino nižje kot v predhodnem četrtletju.

Cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane in cene rabljenih družinskih hiš so se v prvem četrtletju znižale za 2,9 odstotka, cene rabljenih stanovanj v Ljubljani pa le za 1,3 odstotka. Cene rabljenih družinskih hiš so bile za 2,9 odstotka nižje kot konec leta 2011.

V nekoliko daljši časovni vrsti se pokaže, da so bile v letošnjem prvem četrtletju cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin nominalno že nekoliko nižje kot pred petimi leti, to je v začetku leta 2007, sredi daljšega obdobja izjemno hitrega naraščanja cen.