Nič ni Boruta Pahorja odvrnilo od namere, da v soboto na kongresu stranke poskuša dobiti še en mandat na čelu slovenskih socialdemokratov - ne dejstvo, da je bil pred pol leta katastrofalno poražen na parlamentarnih volitvah, ne dejstvo, da je med socialdemokrati vse več tistih, ki menijo, da je Pahorjevih 15 let na čelu stranke preveč ter da je enostavno prišel čas, da odide, piše reški časnik.

Čeprav je leta 2005 trdil, da ne bo več kandidiral za predsednika SD, mu obljube ni uspelo izpolniti, čeprav je edini poraženec, ki ni odšel s scene. Katarina Kresal in Gregor Golobič, s katerima je bil Pahor v vladajoči koaliciji, sta zapustila politiko, celo premier Janez Janša je po formalnem volilnem porazu v stranki ponudil odstop.

Pahor se ne da

"Edino Pahor se ne da. Za svojo odločitev pa ponuja izvirno pojasnilo - brez njega, pravi, bi bil volilni poraz še hujši," piše časnik, ki dodaja, da je vendarle nemogoče napovedati, kako bo v soboto volilo približno 400 delegatov SD.

"Lastno stranko je Pahor preoblikoval v ujetnico lastnega kulta osebnosti. Kot mesija je prepričan, da bi njegov odhod pomenil popoln potop stranke in izgubo njene avtonomije," dodaja Novi list.

Kot pojasnjuje, že leto dni traja spopad med Pahorjem in vplivnim bivšim predsednikom države Milanom Kučanom. Tako nekateri v Sloveniji vidijo sobotne volitve v SD kot nadaljevanje obračuna Pahorja s "Kučanovim klanom". V omenjenem klanu naj bi bila oba Pahorjeva protikandidata, Igor Lukšič in Patrick Vlačič, še poudarja časnik.

S tekmo za šefa SD je Pahor začel tudi kampanjo za jesenske predsedniške volitve, na katerih bo gotovo kandidiral, čeprav uradno tega še ni potrdil, sklene reški časnik.