Mandat za podpis dogovora sta pri organih sindikata dobila tako Radivoj Uroševič iz Policijskega sindikata Slovenije (PSS) kot Zoran Petrovič iz Sindikata policistov (SPS).

Potem ko sta policijska sindikata predsedniku DZ Gregorju Virantu izročila umik pobude za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ, se je ustavilo tudi zbiranje podpisov. Virant bo zakon tako še danes poslal v razglasitev predsedniku republike Danilu Türku. Do polnoči bo objavljen v uradnem listu, veljati pa začne v četrtek.

Vladni in sindikalni pogajalci so po slabih dveh tednih včeraj končno uskladili dopolnjeno besedilo sporazuma, ki so ga sicer parafirali že pred tednom dni. Takrat do podpisa sporazuma ni prišlo, ker je bil po mnenju članstva obeh policijskih sindikatov nesprejemljiv. Dodatna pogajanja so prinesla nekaj sprememb v korist policistov, ki pa so po besedah ministra za delo Andreja Vizjaka tudi za vlado še vzdržne.

Morda ni odveč opozorilo vsem, ki ste do sedaj stavko policistov izkoriščali v svoj prid in se tako izognili kaki prometni kazni. Stavke je s podpisom sporazuma konec.

Vizjak: Ustvarjamo zaupanje med vlado in policijskimi sindikati

Po Vizjakovih besedah želijo na vladni strani s tem sporazumom ustvariti zaupanje med vlado in policijskimi sindikati. Podrto zaupanje je bilo po njegovem mnenju razlog za nejevoljo in stavkovne aktivnosti policistov. Vizjak je izrazil pričakovanje, da bo takoj po podpisu sporazuma prišlo do zamrznitve stavke, in sicer do trenutka, ko bodo lahko tudi dokončno sprejeli kolektivno pogodbo v nadgradnji normativnega dela.

Dogovor je po ministrovih besedah dober za vse tri strani. "To je ključno, kajti le tako lahko tlakujemo neko sodelovanje tudi za naprej," je pojasnil. Dogovor je rezultat ne samo aktivnosti te vlade in zakona za uravnoteženje javnih financ, temveč niza dogodkov v preteklosti, s katerimi policisti v okviru javnega sektorja niso uspeli uveljaviti nekaterih pravic, ki pa jim objektivno gredo.

Minister za delo, družin socialne zadeve Andrej Vizjak je v zvezi z napovedjo ustavne presoje povedal, da ta nima povezave z uveljavitvijo tega zakona. O tem, ali bo pobudo sprejelo, bo presodilo ustavno sodišče. Tudi če bi zaradi t. i. varovanih plač in regresa za letni dopust prišlo do zadržanja, pa je velika večina zakona za uravnoteženje javnih financ "pod streho, kar je ključno", je pojasnil minister.

Janša: Absurd je, da socialna skupina vzame zakonski paket za talca in ustavi državo

Janez Janša je med vladnim delovnim obiskom v Pomurju o podpisovanju dogovora dejal, da je pomembno ali bodo po podpisu dogovora umaknjeni podpisi za referendumsko pobudo. ''V tem trenutku še nimam informacije, da so umaknjeni. Vse ostalo na tej poti se je dogajalo tudi prej, pa ni bilo uresničeno, tako da tega še nima smisla komentirati.''

Vlada, kot je dejal, dela na tem, da bo zakon o uravnoteženju javnih financ uveljavljen, ali preko dogovora ali preko odločitve ustavnega sodišča, ker druge rešitve ni. ''Vsi namreč vemo, da si ne moremo privoščiti, da bi zakon padel, niti ne tega, da bi ga uveljavili šele jeseni, ker bodo takrat razmere ne samo resne, ampak že kritične.''

Že pred tem pa je dejal, poroča Delo, da ''se je vlada kljub težkim pogajanjem glede zakona uskladila z velikansko večino socialnih partnerjev in da je prvič, odkar Slovenija obstaja, prišlo do resnega dogovora in sporazuma, zato je toliko bolj absurdno, da neka socialna skupina, ki ni zadovoljna s svojim statusom, vzame takšen zakonski paket za talca in ustavi državo. To je preprosto prevelik absurd, kajti ne samo morebiten padec zakona na referendumu, ampak že prestavitev njegove uveljavitve na jesen bi za Slovenijo predstavljala katastrofo.''

Petrovič: Sporazum je le toliko dober, kot bo dober v praksi

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je poudaril, da je sporazum tako dober, kot bo dober v praksi. Prav nezaupanje med socialnimi partnerji je po njegovih besedah ves čas viselo v zraku. Petrovič se je zahvalil vsem zaposlenim v policiji in podpornikom. Kot je dodal, se je kot prvopodpisani pod referendumsko pobudo tudi osebno izpostavil za policiste, ki zagotavljajo eno najvišjih stopenj

O podrobnostih sporazuma tudi pred podpisom niti Vizjak niti Uroševič nista govorila. Vizjak je povedal le, da predlog dogovora vključuje tudi umik referendumske pobude ter da so v zadnjih dneh že oblikovali tudi vsebinska stališča glede normativnega dela kolektivne pogodbe za policiste, do katerih se bodo ravno tako opredelili danes.

Goršek vesel, da je ''prevladala trezna presoja''

Generalni direktor policije Janko Goršek je zadovoljen s podpisom dogovora med policijskima sindikatoma in vlado ter umikom pobude za referendum o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Goršek je izrazil veselje, da je v sindikatih "prevladala trezna presoja"in zavedanje, da v danem trenutku ni mogoče odpraviti vseh napak, ki se vlečejo že dve desetletji. Po njegovih ocenah je sporazum dober, generalni direktor policije pa tudi verjame, da dogovor ne bo ostal mrtva točka na papirju.

"Slovenski policisti in policistke si nedvomno zaslužijo boljše pogoje, kot tudi plačilo za dobro opravljeno delo. Da delajo učinkovito dokazujejo številne uspešne akcije, celo v času trajanja zadnje policijske stavke," so zapisali v sporočilu za javnost. Kot visoko profesionalno službo slovensko policijo po njihovih navedbah prepoznavajo druge države, prav tako pa to dokazuje tudi stanje varnosti v naši državi. Kot poudarjajo, bi bilo "prav in pošteno", da to prepozna tudi država in z razpoložljivimi viri omogoči dekletom in možem v modrem kvalitetno opremo za delo in plačilo za dostojno življenje.

Sindikat MORS: Zakon je nepravičen

"Zaradi nepravičnega in neustavnega stanja, ki ga je vlada enostransko in brez upoštevanja zahtev sindikata ministrstva za obrambo povzročila z zakonom o uravnoteženju javnih financ, bomo na dan njegove uveljavitve sprožili vse potrebne postopke za ustavno presojo," so zapisali v sindikatu ministrstva za obrambo (MORS).

Kot poroča 24ur.som jih skrbijo posledice omenjenega zakona za vojake in zaposlene na ministrstvu, predvsem kar zadeva vpliv zakona na regres in varovane plače, saj naj bi se zaposlenim na varovanih plačah osnovna plača zmanjšala dvojno, ne pa enojno kot vsem ostalim v javnem sektorju. "Kaj pomeni ustavna presoja, je vsem jasno – zadržanje omenjenih členov in močno zmanjšanje varčevalnih učinkov," pojasnjuje sindikat. 

Virant: Ni se treba bati učinka domin

O sporazumu med vlado in policijskima sindikatoma je Virant povedal, da rešuje mnoge specifične probleme v policiji. Za policiste je po njegovi oceni obenem zelo pomembno, da je bila sklenjena kolektivna pogodba za njihov poklic.

Prav tako je po Virantovih besedah dobro, da ta dogovor ne ruši niti enotnega plačnega sistema javnega sektorja niti dogovora, ki ga je vlada podpisala z ostalimi sindikati javnega sektorja. "Ohranja se torej neka simetrija in se ni bati učinka domin oz. učinka zahtev, ki bi bile problematične z vidika javnih financ," je poudaril.