"Glede na njihove obraze imam občutek, da dogovora ne bodo podpisali," je dejal Uroševič. O vsebini dogovora ni želel govoriti, poudaril pa je, da "ne gre za milijone", ampak zgolj za "preciziranje sporazuma" in določitev varoval.

Petrovič je po pogajanjih potrdil, da so dosegli dogovor, a opozoril, da ga morajo v sindikatu še preučiti - zato bo dokončna odločitev po njegovih besedah padla šele danes. Ob tem je ocenil, da je dogovor v okviru mandata, ki ga ima.

Minister za delo Andrej Vizjak, ki tako kot drugi ni želel natančneje razkriti vsebine dogovora, upa, da bodo sporazum v sredo potrdili tako na vladi kot tudi v obeh sindikatih. Ocenjuje, da je vsebina sporazuma za vlado še vzdržna, medtem ko naj bi bila za policiste glede na prejšnji sporazum "korak naprej".

Poudaril je, da sporazum ne posega v zakon za uravnoteženje javnih financ in v sistem plač v javnem sektorju, niti v obstoječe dogovore z drugimi sindikati. Ob tem je napovedal, da se nameravajo takoj lotiti tudi kolektivne pogodbe za policiste, glede katere so, kot je dejal, v zadnjih dneh uspeli oblikovati vsebinska stališča glede normativnega dela.

Če bodo vsi vpleteni sporazum danes dopoldne potrdili, bi popoldne sledil podpis in umik referendumske pobude. Kot je povedal Vizjak, mora biti zakon za uravnoteženje javnih financ objavljen v uradnem listu najkasneje danes, sicer se bo uveljavitev zakona zamaknila vsaj za mesec dni.

V predlogu sporazuma, ki sta ga pogajalski strani parafirali prejšnjo sredo, a ga je članstvo sindikatov zavrnilo, so se med drugim dogovorili o povečanem obsegu sredstev za delovno uspešnost in nadure, o novi sistemizaciji delovnih mest, odpravi anomalij in sklenitvi kolektivne pogodbe za policiste (predvidoma do septembra). Sindikata bi v skladu z dogovorom začasno ustavila stavkovne aktivnosti, policija pa preklicala odpoved pogodb s sindikatoma.

Policijska sindikata sta, kot je znano, 17. maja v državni zbor vložila referendumsko pobudo o zakonu za uravnoteženje javnih financ, rok za zbiranje 40.000 podpisov pa je začel teči prejšnji petek. Prvopodpisani Petrovič lahko po pojasnilih pravnikov referendumsko pobudo umakne vse do razpisa referenduma. Koalicija je v primeru, da do dogovora ne bo prišlo, že napovedala vložitev zahteve za oceno ustavnosti referendumske pobude.

Zanimivo je, da zahteve policistov po anketi Kriznega ogledala STA podpira kar 64 odstotkov sodelujočih. Policistov ne podpira 28 odstotkov vprašanih, medtem ko jih sedem odstotkov anketiranih podpira le delno.