A Brici zdaj ponudbi dodajajo še ekološko in mobilno noto: električna kolesa, s katerimi se bo mogoče brez posebne kondicije in prepotenih teles popeljati med vasmi in med lahkotnim kolesarjenjem morda videti več, kot bi sicer. Prvi test, ali kolesa zmorejo tudi največje klance, je že uspel, junija pa nameravajo vožnjo z njimi ponuditi vsem obiskovalcem Brd.

"Turistom, ki se trenutno v Brdih zadržujejo v povprečju dan in pol, želimo po eni strani ponuditi nove možnosti popotovanja med razpršenimi ponudniki izdelkov in pridelkov s ponudbo električnih koles, kasneje pa tudi skuterjev in avtomobilov, ter jih tako pri nas zadržati dlje," pravi Ariana B. Suhadolnik, direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda. V prihodnje si želijo, da bi Brda postala eko turistično območje tudi s pomočjo domače ekološko pridelane hrane in vina.

Kolesarji bodo lahko svoje eko konjičke z novo, sicer za več deset kilometrov zmogljivo baterijo za zdaj opremili na dveh lokacijah, in sicer v hotelih v Šmartnem in v Kozani. V Brdih pa je tudi že vse pripravljeno za tradicionalni praznik češenj, ki se začenja že ta konec tedna in končuje 10. junija. "Program tudi letos začenjamo ta petek s kulturo v Šmartnem, sobota bo bolj namenjena otrokom, saj pripravljamo otroški likovni češnjev ex tempore. V nedeljo bodo po ulicah in kleteh Šmartnega svoje kleti odprli vinarji," našteva Patricija Pirih iz agencije Jota. Osrednje dogajanje briškega praznika prihaja prihodnji konec tedna, ko bodo med številnimi drugimi prireditvami okronali novo kraljico češenj, odprli prenovljeno vasico Šmartno, prvič javno po briških običajih poročili domači par in ko bo ulice Dobrovega preplavila povorka vozov iz briških vasi. Prireditev ima tudi letos dobrodelno noto, saj bodo evro od vsakega prodanega kozarca v odprtih kleteh namenili varstveno-delovnemu centru iz Stare Gore.

S pravimi kolesi brez motornega pogona pa se bodo kolesarji v soboto znova podali na 108 kilometrov dolgo pot iz Ljubljane do Dobrovega. Na maratonu češenj vsako leto naštejejo okoli 1000 kolesarjev iz vse Slovenije, rekordnih 1385 kolesarjev pa je vrtelo pedale leta 2010.