Prof. dr. Janez Bogataj, etnolog

"Priznati moram, da bi lahko skoraj v celoti delil mnenja in doživetja s turistoma iz Nigerije in Kitajske. Najprej zaradi ugotovitve, da si Bled zasluži mesto prvega med turističnimi kraji. Seveda je ta oznaka 'turistični kraj' nesmiselna in je plod zastarelih pogledov na polju turističnega ljubiteljstva v Sloveniji. Če se neka država gre turizem in Slovenija je ena od njih, potem je vsak kraj v bistvu turističen oziroma bi moral biti (!). Študent iz Nigerije je tudi potrdil dejstvo, da je problem Slovenije v pomanjkanju priložnosti za uspeh mladih ljudi. Na prvi pogled se zdi ta misel nepovezana s turizmom, vendar se še kako navezuje nanj. Nekoliko vprašljivo pa je stališče študenta iz Kitajske, da je tempo življenja v Sloveniji dolgočasen. Ne vem, ali bi lahko življenje na Kitajskem označil za manj dolgočasno od slovenskega. Toda vrnimo se k njunim ugotovitvam glede Bleda. Res sta imela smolo, da sta se med prometnimi sredstvi odločila za vlak, ki je v Sloveniji simbol zaostalosti (!). Glede neiniciativnosti in pred tem težkim 'odkritjem' TIC ni seveda Bled nobena izjema, ampak le ena od značilnosti slovenskega turizma. Zato pa bi želel še posebej opozoriti na njuno spoznanje gostoljubnosti. Menim, da je takih primerov zelo veliko in so resnično nasprotje stereotipom o negostoljubnosti, ki jih produciramo kot po tekočem traku, jih celo povezujemo z značajskimi lastnostmi. Zelo bi se strinjal in tudi strokovno podprl mnenje gostov, da ju muzejska zbirka na gradu ni navdušila. Veseli me, da ju je navdušila kulinarična ponudba in nista mogla prehvaliti 'prave slovenske kuhe', čeprav so naštete jedi zelo daleč od resnice in dokaz popolnega nepoznavanja slovenske kulinarike, ki jo je sicer Bled v zadnjih dveh ali treh letih zares povzdignil na primerno oziroma kakovostno raven."

Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev FIJET Slovenija

"Kot Gorenjca me moji rojaki niso presenetili z radodarnostjo, sem pa vesel, da sta 'izvidničarja' naletela tudi na prijaznost domačinov.

Prometne povezave so splošni problem za potovanja individualnih turistov po Sloveniji, glede oznak pa mislim, da so še posebno na Bledu na splošno nad slovenskim povprečjem. Sicer pa bodo pripombe gostov, vsaj upam tako, resno vzeli blejski turistični delavci in še posebno župan Janez Fajfar, ki je prekaljen turistični maček. Upam tudi, da bodo tudi vse druge pripombe, za katere sem prepričan, da so resnične in dobronamerne, na Bledu v teh kriznih časih resno vzeli. Preseneča pa me, da sta bila mlada 'izvidničarja' tako razočarana nad vsem, kar sta doživela in kar ponujajo na Blejskem otoku, saj si, kot mi je znano, mladi blejski župnik prizadeva za turistično poživitev na otoku. Sem pa zelo zadovoljen, da sta bila ob prevladujoči mednarodni ponudbi hrane v restavracijah in gostilnah na Bledu člana prve Dnevnikove izvidnice tako zadovoljna s ponudbo v gostilni Pri planincu in seveda tudi z odličnim znanjem angleščine natakarice, ki ju je postregla."