Da bi bila Slovenija naslednje leto med 24 najboljšimi na svetu, bo morala biti v kvalifikacijah v seštevku dveh tekem uspešnejša od Portugalske: prva bo v soboto, 9. junija, v Ljubljani, povratna teden dni kasneje v Guimaraesu.

Po dolgi in naporni klubski sezoni prihajata reprezentančni tekmi s Portugalsko ob nepravem času.

Za igranje tako pomembnih tekem je zdajšnje obdobje zelo neprimerno, a ne le za Slovenijo, ampak tudi za vse ostale reprezentance. Vse evropske lige so končane ali pa tik pred koncem, igralci pa so utrujeni, izčrpani in prazni. A zdaj ni časa za počitek, kajti počivali bomo od 17. junija dalje, po povratni tekmi s Portugalsko. Med pripravami ne smemo iskati izgovorov, da smo utrujeni, kajti potem bomo utrujeni tudi na obeh tekmah s Portugalci. V glavah se moramo pripraviti do tega, da je za nas konec sezone 17. junija, potem pa bo dovolj časa za počitek, lenarjenje, masiranje, dopuste... Takšna je pač usoda dobrih - in mi smo dobri. Edina beseda, ki bo na pripravah prepovedana, je utrujenost. Vseeno bomo priprave delno prilagodili igralcem - da ne bomo elastike toliko nategovali, da bi slučajno počila.

Pred kvalifikacijami za SP 2009 in 2011 Slovenija ni odigrala tekme za trening, tokrat se bo pomerila z Madžari.

Dolgo sem razmišljal o tem, ali odigrati pripravljalno tekmo. A ugotovil sem, da smo obe prvi kvalifikacijski tekmi proti Slovaški in Madžarski odigrali slabo, drugi pa precej bolje. Očitno je bilo obakrat preveč časa od konca klubske sezone do prve kvalifikacijske reprezentančne tekme. Upam, da bomo zaradi pripravljalne tekme z Madžarsko že uvodno preizkušnjo s Portugalsko odigrali bolje.

A v Balatonfüredu ob Blatnem jezeru bo Slovenija nastopila brez Miha Žvižeja, Dragana Gajiča in Primoža Prošta.

Žvižej šele na dan tekme z Madžari končuje tekmovanje v danski ligi, isti dan pa bosta zaradi klubskih obveznosti v Franciji prišla Gajič in Prošt šele domov. A vsi trije so v tekmovalnem ritmu, zato bo potrebna predvsem regeneracija. Drugače je z nekaterimi drugimi, na primer z Urošem Zormanom. Od njegove zadnje klubske tekme v dresu Kielc do reprezentančne s Portugalci bodo minili skoraj trije tedni, kar je absolutno preveč. Zato bo generalka z Madžari dobra za nadaljevanje oziroma zadrževanje tekmovalnega ritma in kontinuitete.

Na vašem seznamu ni Matjaža Brumna, ki je vrhunsko odigral klubsko sezono.

Statusa v reprezentanci mu nisem postavil jaz, ampak si ga je sam. Takšni sta bili njegova volja in želja, a njegovo odločitev spoštujem, čeprav se mi ne zdi logična in razumljiva. Dejal je, da ne želi igrati v kvalifikacijah proti Portugalcem in na SP v Španiji, zato je to zame zaključena tema. O Brumnu se lahko spet pogovarjamo po koncu SP. Sicer pa zdaj ne bi želel govoriti o tistih, ki jih ni zraven, ampak le o tistih, ki so trenutno v reprezentanci. Do slednjih je to pač najbolj korektno in pošteno.

V slovenski javnosti prevladuje napačno mnenje, da bi morali s Portugalsko opraviti z levo roko.

Mnogi mislijo, da je Portugalska v rokometu "banana država", a se krepko motijo. Takšno razmišljanje in podcenjevanje se lahko hitro vrne kot bumerang. Portugalci imajo sistem igre, ki se ga natančno držijo vseh šestdeset minut. V igri so zelo disciplinirani, noben igralec ne dela ničesar slučajno, izven sistema in brez dogovora. Gre za reprezentanco, ki jo je skoraj nemogoče razbiti, o čemer smo se lahko prepričali v kvalifikacijah za uvrstitev na evropsko prvenstvo v Srbiji. V Celju smo imeli trikrat šest golov prednosti in žogo, a jih nismo uspeli razbiti, na koncu pa smo zmagali le s 34:31. Da o tem, da smo na Portugalskem celo izgubili, sploh ne govorim.