Poročali smo, da je do spora med njimi in glavnim sponzorjem Pivovarno Laško prišlo, ker so ti sami pripravili koncept prireditve in sestavili seznam nastopajočih, pri čemer turistično društvo ni imelo nobene besede. "S tako enostransko postavljenimi pogoji se ne strinjamo, prav tako ne sprejemamo programske strategije prireditve, ki je v nasprotju z dosedanjim dolgoročnim in uspešnim konceptom. Pod takšnimi pogoji ne moremo prevzeti odgovornosti za organizacijo tako zahtevne prireditve," je po včerajšnji seji povedala predsednica Turističnega društva Andreja Križnik.

Znašli se bodo v časovni stiski

Odzvali so se tudi v Pivovarni Laško, kjer odločitev turističnega društva obžalujejo. Bodo pa, kot so pojasnili, zdaj imenovali svojo ekipo, ki bo formalni organizator prireditve. Poznavalci so dejali, da bo to vse prej kot lahko, saj je sestaviti seznam nastopajočih še najlažje. "Veliko težje bo prepričati množico ljudi, ki so bili doslej vpeti v organizacijo in so z veseljem pomagali za pivo in klobaso. O organizaciji prometa in varnosti so bili do zdaj napisani celi elaborati, za zaporo ene same ceste je potrebnih kup soglasij in dovoljenj. Problem bo tudi čas, saj je bilo običajno že marca vse znano, mesec in pol pred prireditvijo so se usklajevale le še zadnje podrobnosti," so povedali tisti, ki so pri organizaciji sodelovali desetletja.

"Zaostritev odnosov med pivovarno in turističnim društvom dolgoročno za Laško kot kraj ni dobra," meni laški župan Franc Zdolšek, ki mu je žal, da se obe strani nista mogli dogovoriti o nadaljnjem sodelovanju. "Kot občina smo v neprijetnem položaju, saj imamo z obema odprtih veliko skupnih zadev," je dejal Zdolšek. Občina je sicer do zdaj organizatorjem dala v času prireditve v brezplačen najem zemljišča, ki so v njeni lasti, kar je bilo urejeno s posebnim odlokom. Kako bo letos, župan ne ve.

Tudi hrvaški punkerji in ameriški rockerji

"Želimo, da bi ljudi k obisku privabile predvsem bogate in kakovostne vsebine, s čimer bi tako Pivo in cvetje kot pivovarna pridobila na ugledu, v Laško pa bi privabili tudi nove goste," je pojasnil direktor marketinga v pivovarni Jure Struc. V pivovarni so še pojasnili, da se ljudje vse bolj negativno odzivajo na popite količine alkohola, zato so se kot družbeno odgovorno podjetje že lani lotili vsebinske prenove. Dodali so, da bodo letos v Laškem gostili Modrijane, ansambel Saša Avsenika, Tanjo Žagar, Rock Partyzane in Mambo Kingse, pa ameriške rockerje Gov't Mule, katerih vodja in kitarist Warren Haynes je letos prejel gramyja za življenjsko delo. V Laškem bodo tudi hrvaški punkerji Hladno pivo, Mi2, Tabu, Tinkara Kovač, Jelen Band, Kill Kenny in Low Peak Charlie. Posebej bodo zaznamovali še 150-letnico Godbe Laško in 30-letnico delovanja skupine Avtomobili. Dokončen seznam izvajalcev pa bo znan v prihodnjih dneh.