Trgovci in obrtniki so nejevoljni, medtem ko obiskovalce mesta gradbišče sploh ne moti in se pravzaprav veselijo, da bo mesto dobilo novo, privlačnejšo podobo.

Hrup in prah odganjata hotelske goste

Tudi v najbolj prestižnem celjskem hotelu Evropa ocenjujejo, da se bo naložba, vredna 4,4 milijona evrov, vsem bogato obrestovala. "V to sploh ne dvomim. Mesto bo po obnovi zagotovo še bolj privlačno za obiskovalce in za vse, ki tukaj živijo. Mi se resnično veselimo trenutka, ko bodo dela končana in bodo ulice zasijale v novi podobi," nam je dejal Zoran Podkoritnik, direktor hotela Evropa in podjetja Eurotas.

V hotelu Evropa bodo imeli zaradi gradbenih del izpad prihodka, vendar se zavedajo, da drugače pač ne gre. "Vsi, ki delamo v bližini gradbišča, bomo izgubili del prihodka. O znesku trenutno ne morem govoriti, ker bo znan šele konec avgusta, ko naj bi bilo gradbeno delo na delu mesta končano. Hrup in problemi z dostopom ljudi pač odvračajo in tega se ne da spremeniti. Mi se zato še bolj trudimo in se gostom maksimalno posvečamo. Stalni gostje, ki imajo radi Evropo, nas niso zapustili, obisk pa je kljub temu manjši, ker zaradi gradbišča ne moremo imeti letnega vrta," je še dodal Podkoritnik.

Po načrtih, ki so jih na celjski občini predstavili konec marca, bi morali julija gradbinci začeti obnavljati Prešernovo, Stanetovo in Lilekovo ulico, medtem ko naj bi Linhartova in del Savinove ulice prišla na vrsto februarja prihodnje leto. Obnove so se lotili postopoma predvsem zato, da bi življenje in delo v mestu potekalo čim bolj normalno, zamenjali pa bodo komunalno, energetsko in telekomunikacijsko infrastrukturo in med drugim položili nove tlake.

Trgovci naj se zamislijo nad svojo ponudbo

Čeprav bo za projekt kar dva milijona in pol evrov prispevala EU, je marsikdo v Celju še vedno skeptičen, ali ne bi bilo morda bolje, da bi občina denar, ki ga je namenila za obnovo, porabila za bolj nujne zadeve. Tisti, ki imajo radi mesto in vanj redno zahajajo, so nad obnovo iskreno navdušeni, drugi, ki živijo, delajo in nakupujejo zunaj mestnega jedra, pa bi seveda raje videli, če bi občina v časih, ko je treba na vseh koncih zategniti pas, zgradila dodaten vrtec ali pa uredila kakšno zadevo, ki jo pogrešajo v vsakdanjem življenju.

Celjanka Andreja Brecl, ki v mestno jedro pride samo nekajkrat na leto, pa glavni problem vidi predvsem v slabi trgovski ponudbi. "Vse tisto, kar bi lahko kupila v mestu, dobim ceneje v velikih trgovskih centrih, ki imajo veliko prednost tudi zaradi brezplačnih parkirnih mest," je povedala Breclova, prepričana, da mesto ne more zaživeti, če bodo trgovci prodajali samo kitajske cunje, čevlje in sončna očala. "Po mojem mnenju je čudovito, da bo občina mesto obnovila, sem pa prepričana, da novi tlakovci ne bodo privabili ljudi, če trgovci ne bodo spremenili miselnosti in jim ponudili kaj bolj izvirnega."