To so bila leta izjemnega plesnega razmaha v PS Intakt, saj je bil edini, ki je v Ljubljani ponujal celoletno izobraževanje v različnih tehnikah sodobnega plesa. Njihova vizija, ki nosi rdečo nit še danes, je bila predajanje znanja novim generacijam z mladostnim pristopom in pridihom izkušenj iz tujine, z drznostjo in novimi pogledi na umetnost plesa.

Plesni studio Intakt navdušuje mlade in odrasle

Kasneje se je PS Intakt preselil v Rožno dolino, kjer je sprva navduševal predvsem študentsko populacijo, otroke in srednješolce. Od l. 1987 pa vse do danes so Plesni studio Intakt za Lavračevo in Faričem umetniško vodili Uršula Teržan, Lena Knific, Gregor Kamnikar, Tanja Skok in Nataša Tovirac. Pomemben pečat je PS Intakt dala tudi umetniški vodja Tanja Skok v letih 1996–2003, ko je izvedla uspešno reorganizacijo in osnovala študijsko repertoarno skupino PS Intakt, kjer so se združile nadarjene in zavzete plesalke in ustvarjale s priznanimi domačimi in tujimi koreografi. S predstavami je skupina gostovala doma in v tujini. Veliko plesalk iz tega obdobja je nadaljevalo profesionalno plesno pot.

Leta 2000 je PS Intakt pridobil še otroški in mladinski program ustvarjalnega plesa, ki ga je zasnovala Nataša Tovirac, in danes zajema otroke in mladostnike od 4. do 14. leta starosti.

Programi ustvarjalnega plesa za vse generacije

Delovanje PS Intakt se odraža na področjih izobraževanja mladih in odraslih ljubiteljev sodobnega plesa ter najmlajših od 4. leta dalje, z namenom spodbujanja h kreativnosti, spoznavanju plesa kot umetnosti, telesa kot inštrumenta in človekovega templja, spoznavanje zakonitosti pravilne rabe tehnike in plesalčevega odnosa do sebe in skupine, ki prinaša širino, radost in veselje, je celosten vidik izražanja skozi ples, ki ga v Intaktu razvijajo že 25 let.

V PS Intakt poučujejo izkušeni in priznani plesni pedagogi, med njimi programski in umetniški vodja Nataša Tovirac, koreografinja, plesalka, plesna pedagoginja. Pleše in poučuje sodobni ples, ki je njena življenska in poklicna pot. Ples je študirala na seminarjih doma in v tujini, na Vlaamse Dansacademie v Bruggu (Belgija) in diplomirala na Slovenski Akademiji za ples. Pridobila je tudi naziv mednarodno certificirane učiteljice Shakti Dancea-joge plesa. Je avtorica 13 avtorshih predstav, pleše in koreografira v sodobnih plesnih predstavah, kjer sodeluje s priznanimi umentiki. Od l.2002 je učiteljica na SVŠGL-Umetniški gimnaziji za sodobni ples in programski ter umetniški vodja Plesnega Studia Intakt. Verjame v moč ustvarjalnega potenciala skozi ples, zato dela z otroki, mladostniki, in z odraslimi. Posebno zadovoljstvo in znanje pa ji prinaša delo z odraslimi z motnjo v duševnem razvoju v društvu Barka, kjer 13. leto vodi gibalno delavnico. Za izredne dosežke na področju plesa je prejela nagrado JSKD RS plaketo »Mete Vidmar« 2011. V Plesnem studiu Intakt je od l.1992 aktivna kot plesna pedagoginja, programska in umetniška vodja.

Igor Sviderski, plesalec, pedagog in koreograf, ki se s plesom in poučevanjem plesne umetnosti ukvarja že od leta 1994. Diplomiral je na Baletni akademiji v Stockholmu, izpopolnjeval se ja na številnih seminarjih in delavnicah s področja plesnih in gledaliških tehnik, glasbe in petja doma in v tujini.

Maja Kalafatič, plesalka, koreografinja in pedagoginja je diplomirala na SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance). Kot koreografinja je sodelovala v večjih avtorskih predstavah, nastopila v predstavah drugih koreografov ter sodelovala z glasbeniki. Trenutno poučuje gib in jogo, ter sodeluje v različnih plesnih projektih.

Balet za odrasle in otroke poučuje Špela Repar, ki živi z baletom že od svojega petega leta. Uspešno je zaključila Višjo baletno šolo in že nekaj let poučuje balet za otroke v Glasbeni šoli v Kočevju, na Vrhniki in v Kulturnem društvu teater Grosuplje.

Med priznanimi pedagogi so še Jasna Knez, plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja, ki nadaljuje tradicijo slovenskega izraznega plesa Žive Kraigher (ki izhaja iz plesnega izročila Mete Vidmarjeve in je imela v Ljubljani prvo zasebno plesno šolo od leta 1933 do 1956) ter Dominika Kacin in Sabina Schwenner.

PS Intakt je v zadnjih letih vnesel piš svežega in še drugačnega načina gibanja in sproščanja. Med njimi sta tečaja Shakti dancea ali joga plesa ter kundalini joga.

Plesalci PS Intakt so aktivni tudi v širšem plesnem okviru. Udeležujejo se območnih, medobmočnih in državnih srečanj, plesnih tekmovanj in festivalov (Pika Miga, Festival Živa, Opus1, Ana Prešerna ...).

4000 plesnih korakov do 25. jubileja

V času od l. 1987 do danes se je v Plesnem studiu Intakt izobraževalo približno 4000 otrok, mladine in odraslih, ki so svoja znanja in izkušnje pridobivali pri mnogih priznanih domačih in tujih koreografih in plesnih pedagogih. Ustvarili so več kot 42 celovečernih predstav, gostovali doma in v tujini, vsako leto pripravili z udeleženci celoletnih izobraževanj in ustvarjanja eno do dve celovečerni predstavi, ki številni publiki prikažeta večplastnost umetniške zvrsti in poetike sodobnega plesa.