Gabez navadni

Zvonka Hrovat

Zdravilna moč gabeza in njegovih mazil so cenili že v davnih antičnih časih in v času srednjega veka. Raste po vsej Evropi, razširjen je v vzhodni Aziji in na Kavkazu.

Opis

Njegovo botanično ime je Symphytum officinale L., spada v družino Boraganaceae, srhkolistnic. Je trajno zelišče, z 2cm debelo koreniko v zemlji, ki je na zunanjem delu črna, v sredini pa je bela in zraste do 3m v globino, kjer črpa bogate rudninske snovi. Iz nje zraste do 1m visoko votlo in razvejano steblo. Pritlični listi so jezičaste oblike in pecljati, stebelni pa so brez peclja in široko puščičasti. Vsi listi so dlakavi in izrazito žilnati, suličasti, veliki do 25cm, široki pa do 7cm in več. Listnati peclji so dolgi, kot podaljšek listnih ploskev imajo krilca, ki na mestu priraščanja objemajo steblo. V zalistju zgornjih listov ima zvončaste cvetove, ki so združeni v grozdasta socvetja. Cvetovi so rožnati, včasih tudi rumeno-beli. Cveti že v maju, vse do septembra. Iz cvetja se razvijejo plodovi - rjavi oreški, ki so dolgi do 5mm.

Zdravilni deli

Zdravilni deli so korenina, ki jo izkopavamo spomladi (marec-maj) in v pozni jeseni, ter zeleni deli gabeza, ki se nabirajo v času cvetenja, v maju.

Ko nabiramo korenine, jih očistimo vse prsti in ostankov nadzemnega dela, ter jo narežemo po dolgem, naberemo jo na vrvico in sušimo na zraku, lahko pa tudi na umetni temperaturi (ne več kot do 40°C), saj se mora dobro posušiti, drugače rada plesni, kar pa uniči zdravilnost.

Zdravilne učinkovine: čreslovina, škrob, sitosterol, alantoin, sluzi, aminokisline, aspargin, flavonoidi, vitamin B, različne organske kisline, majhno količino različnih pirolizidinskih alkaloidov.

Zdravilnost

Gabez je koristen za zdravljenje kostnih poškodb, kar se je uporabljalo že v davnih časih (opatinja Hildegarda, Paracelsus). Zdravi čire, rane, zvine, vnetja, kostne zlome, vnetja pokostnice, revmo, otekle sklepe pri putiki, krčne žile.

Gabez vsebuje alantoin, ki spodbuja rast in obnovo celic v kostnem, vezivnem in mišičnem tkivu.

Pripravki

1. Priprava in uporaba kašastih obkladkov: v porcelanasti skledi zmešamo 3 velike žlice suhe zmlete korenine z malo več vode, da nastane kašasta zmes. Toplo kašo damo na laneno krpo in položimo na rano. Obkladke menjamo vsake štiri ure. Taki obkladki pomagajo pri: čirih, šenu na obrazu, krčnih žilah, revmatičnih zadebelitvah, zatrdlinah v dojki, bolečinah v kosteh, bolečinah pri amputacijah, vnetju veziva, kosti in pokostnice. Namesto takih obkladkov pa lahko uporabljamo gabezovo mazilo.

Gabezovo kašo, narejeno iz korenin in svežih listov, polagamo na sveže rane, tako se hitreje celijo, prav tako omilijo kožna vnetja in lajšajo bolečine pri zmečkaninah.

2. Priprava gabezovega mazila:

a) Sveže nabrano gabezovo korenino dobro očistimo in jo na drobno narežemo ter jo cvremo v čisti svinjski masti. Vročo mast precedimo skozi laneno krpo v stekleno posodo (ali kako drugo, vendar ne sme biti kovinska!).

b) Sveže nabrano gabezovo korenino očistimo in drobno zrežemo ter jo prepražimo na olivnem olju. Temu lahko dodamo še smrekovo smolo, žličko medu in pest ognjičevih cvetov. Olje ohladimo in precedimo v posodo, kjer bomo hranili mazilo.

Gabezovo mazilo so včasih pripravljali skoraj v vsaki hiši, saj si z njim lahko pomagamo pri: išiasu, za mazanje krčnih žil, je razkuževalno, za lajšanje bolečin pri zvinu, za rane, saj se ob uporabi mazila hitreje celijo in ne puščajo brazgotin.

Pomembno: koža na mestu bolečin ne sme biti poškodovana!

3. Gabezovo vino, priprava in uporaba:

a) Potrebujemo 2-5 gabezovih korenin (če so velike, potem sta dovolj dve, v nasprotnem primeru jih je treba pet), ki jih namakamo v 1 l belega vina od 5 od 6 tednov. Tak pripravek je v pomoč pri krvavitvah iz pljuč, pri slabokrvnosti, veliki izgubi krvi po operacijah in velikih ranah.

b) Gabezovo korenino prevremo v rdečem vinu: potrebujemo 50 g suhe korenine, damo v posodo ter dodamo 1 l rdečega vina in 1 l vode. Kuhamo na malem ognju pol ure, odstavimo, ohladimo in precedimo. Tak napitek je v veliko pomoč pri vročini ob hudem vnetju pljuč, vzamemo ga vsake pol ure eno veliko žlico pripravka.

4. Gabezova tinktura, priprava in uporaba:

a) Potrebujemo: 200g gabezove korenine, ki jo drobno narežemo in namočimo v 1 liter 96% alkohola, ki ga dobimo v lekarni (lahko pa je tudi dobro domače žganje), to naj stoji 20 dni v steklenici in na sobni temperaturi. Po 20 dneh precedimo skozi krpo in dodamo še 1l prekuhane ter ohlajene vode.

Uporaba: s tinkturo prepojimo laneno krpo ter jo položimo na rano ali pa se tinkturo vtira na zaprto rano, da se zaceli brez brazgotin. Pri notranjih krvavitvah (čir na želodcu, griža ali driska) se lahko vzame na dan po 20 kapljic na koščku sladkorja. Pomembno: ker ima gabez pirolizidinske alkaloide, so možni pri notranji uporabi negativni stranski učinki, zato je potrebno notranjo uporabo omejiti na največ šest tednov!

b) Vzamemo en del drobno zrezanih gabezovih korenin in jih namočimo v dveh delih 60% alkohola. To pustimo stati 14 dni, nato precedimo in razredčeno v razmerju 1 : 4 uporabljamo za obkladke, kot je opisano v predhodno opisani tinkturi.

Pomembno

V gabezu so tudi sledi pirolizidinskih alkaloidov (škodijo jetrom in so rakotvorni) in prav zaradi njih z uporabo ne smemo pretiravati. Vsekakor smemo uporabljati pri težavah, kjer gabez pomaga, vendar bodimo previdni. Skupna uporaba sme trajati največ šest tednov!