Dinamiko razprave bo za njo dodatno pospešila dr. Orenia Yaffe – Yanai, klinična in poklicna terapevtka, ki je v Sloveniji postala bolj poznana pred nekaj leti, ko je izšla slovenska izdaja njene knjige Kariera iz strasti s podnaslovom O ljubezni, družinskih genih in poslanstvu. V njej je skozi pogovore s svojimi pacienti opisala karierne zastoje, s katerimi se slej ko prej spopade vsak od nas in pokazala poti, ki so jih v iskanju izhoda in osebnega razvoja za uresničitev svojih srčnih želja ubrali posamezniki, ob tem pa opozorila na izjemen pomen genetike. 

„Spoznala sem, da da življenje brez samouresničitve lahko uniči osebo in ne samo posameznika. Taka stiska je ponavadi globoko ukoreninjena v družinskih psiholoških genih, včasih tudi skozi več generacij. Ko sem svetovala ljudem, ki so bili v dilemi glede poklica, in ko sem izvajala raziskave med iskalci zaposlitve in tistimi, ki so si želeli spremeniti kariero, sem doživela osupljivo razodetje. Ena od največjih zamer otrok do staršev, ki pogosto presega jezo zaradi finančnih težav, nezvestobe, zlorabe ali celo zapustitve, je zamera, ki jo otrok čuti do starša, ki ni izkoristil priložnosti, ali starša, ki se ni čutil vrednega osmišljenega življenja... //... Včasih je za našo rast in razvoj nujno, da obstanemo v slepi ulici. Človekova želja delati v poklicu, ki nas osebno izpolnjuje, je eksistencialna potreba. Boj, da bi si izborili osmišljeno življenje, je težak in boleč. Zahteva težke odločitve in potovanje po neutrjeni poti, vendar nas navda z vitalnostjo in ustvarjalnostjo. Če se na to pot ne odpravimo, lahko hudo trpimo, včasih pa ima lahko to celo smrtne posledice,“ med drugim opisuje dr. Yaffe – Yanai v svoji knjigi Kariera iz strasti.

Njeno predstavitev bosta nadgradili Maria Anselmi, direktorica Bisnode in Katarina Venturini, direktorica plesne šole Plesna zvezda Katarine Venturini, ki bosta predstavili svoji karierni poti. Na srečanju menedžerk, na katerem bodo podelili tudi priznanja artemide, bo Melanie Seier Larsen, strokovnjakinja A. T. Kearneya, predstavila raziskavo o trendih inovativnosti do leta 2050 z naslovom VIP – vplivna in inovativna poslovna ženska 21. stoletja. V raziskavi so ugotovili, kot pojasnjuje Melanie Seier Larsen, da je vloga žensk v poslovnem svetu in na področju inovacij vse večja in se bo krepila do leta 2050. „Ženske postajajo namreč bolj izobražen in kvalificiran kader, vedno več jih je med raziskovalkami, razvijajo intelektualno lastnino, ustvarjajo nova podjetja,    zasedajo vodilne pozicije in dobivajo dodatno institucionalno podporo in spodbudo Na podlagi opaženih trendov pričakujemo, da se bo udeleženost žensk - in s tem njihov vpliv - v poslovnem svetu in na področju inovacij večal tudi v prihodnosti.“

Rdeča nit okrogle, ki bo zaokrožila konferenco, bo talent. V pogovoru, ki so ga naslovili Talent je univerzalen – priložnosti niso, bodo sodelovali Erika Drobnič, inovatorka in predsednica strokovnega sveta ASI (združenje slovenskih samostojnih inovatorjev), mag. Violeta Bulc, direktorica podjetja Vibacom in gonilna sila InCo gibanja za inovativni preboj Slovenije, Rok Uršič, direktor Instrumentation Technologies, prof. dr. Stanislav Pejovnik, rektor Univerze v Ljubljani ter mag. Andrej Juričko, ki deluje na področju strateških kadrov v skupini Mercator.