Zakon za uravnoteženje javnih financ vsebuje določbe za omejevanje zaposlovanja, omejevanje sklepanja avtorskih in podjemnih pogodb ter omejitev opravljanja študentskega dela. V skladu z določili omenjenega zakona daje vodstvu RTVS soglasje za zaposlitve oz. sklepanje pogodb programski svet zavoda.

Generalni direktor RTVS Marko Filli je opozoril, da je soglasje programskega sveta nujno potrebno, sicer lahko pride do ustavitve delovanja RTVS, saj da se dejavnost RTVS v velikem delu naslanja na honorarno delo. "Brez soglasja si ne predstavljamo, kako bi praktično delovali. Gre za veliko količino pogodb, govorimo o štirimestni številki," opozarja Filli. Lani je RTVS po njegovih besedah sklenila 3500 pogodb s honorarnimi sodelavci, pri čemer ni upoštevano študentsko delo.

Svetnik Slavko Kmetič je dejal, da se sicer strinja s tem, da se sklepa pogodbe, da se omogoči nemoteno delo zavoda. Ob tem pa je opozoril, da je od nekaterih zaposlenih slišal, da je na RTVS med 20 in 30 odstotkov preveč zaposlenih, ki potem ne delajo.

Filli je na to odgovoril, da bi bilo zmotno trditi, da vsi zaposleni dajo 100-odstotkov od sebe. Ob tem pa poudarja, da jih veliko tudi dela več od tega, kar se od njih pričakuje. Po njegovih besedah zaposleni in honorarni sodelavci na RTVS ustvarijo ogromno dela, sicer resda skromnejšo produkcijo kot na britanskem BBC, a na BBC tudi razpolagajo z bistveno višjimi sredstvi.

Svetniki so sicer dali soglasje vodstvu, a le do do prihodnje seje programskega sveta RTVS, ko bodo opravili širšo razpravo glede kadrovskih zagat v zavodu.

Na današnji seji je programski svet tudi potrdil poročilo varuhinje gledalčevih in poslušalčevih pravic na RTVS Miše Molk za preteklo leto. Poleg tega so za obdobje šestih mesecev imenovali Toneta Ploja za v. d. namestnika predsednika programskega sveta. Prejel je 13 glasov podpore, njegov protikandidat Andrej Aplenc pa 10 glasov. Za imenovanje za polni mandat je potrebnih 15 glasov podpore.

Prav tako so se danes seznanili z realizacijo razvojnih programov v preteklem letu, a so glasovanje o tej temi prestavili na prihodnjo sejo. Programski svetniki, ki so bili pred kratkim imenovani v DZ in so bili danes prvič na seji, so namreč opozorili, da so prepozno prejeli gradivo za sejo, zato ga niso imeli časa predelati.

RTV Slovenija z novim spletnim portalom za slovenske manjšine

Na RTV Slovenija so danes predstavili nov spletni podportal, namenjen informiranju slovenskih manjšin v sosednjih državah. Prispevke na spletni strani objavljajo slovenski novinarji iz vseh štirih sosednjih držav. Portal je pozdravila tudi ministrica Ljudmila Novak, ki se je udeležila današnje novinarske konference.

Novi portal Slovenci v sosednjih državah deluje v okviru Multimedijskega centra RTV Slovenije. Zajema novice, ki jih pripravljajo slovenski novinarji na Hrvaškem in Madžarskem ter v Italiji in Avstriji. Vključuje pa tudi vsebine, ki jih za zamejske Slovence pripravlja RTV, kot so na primer oddaje Dober dan Koroška, Sotočja in Brez Meja.

Partnerji iz sosednjih držav, ki sodelujejo pri portalu, so uredništvo slovenskih sporedov ORF v Avstriji, Primorski dnevnik v Italiji, prav tako pa novinarki Nikoletta Vajda na Madžarskem in Marjana Mirković na Hrvaškem.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Novakova je portal označila za veliko pridobitev za slovenske manjšine. Dejala je, da Slovenci v Sloveniji nismo dovolj obveščeni, kako bogato življenje živijo Slovenci v vseh štirih sosednjih državah. "Nov portal bo tako omogočil, da bomo v Sloveniji pridobili informacije iz zamejstva iz prve roke," je povedala Novakova.

Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je poudaril, da nov podportal nastaja v tesnem sodelovanju z vsemi štirimi slovenskimi manjšinami in bo za obiskovalce spletne strani MMC RTV predstavljal pomemben vir informacij o Slovencih v sosednjih državah.

"Uporabniki naših spletnih strani bodo lahko na enem mestu, z enim klikom izvedeli vse aktualne novosti o delovanju naših manjšin, njihovih organizacijah in o dogajanju v zamejstvu," je dejal Filli. Dodal je, da bo portal prispeval k povezovanju slovenskega kulturnega prostora, ki presega obstoječe meje. "Meje očitno ne padajo samo v političnem, temveč tudi v medijskem smislu," je povedal Filli.

Tudi predsednik Komisije za programske vsebine, namenjene Slovencem v sosednjih državah, Janko Malle je izpostavil potencial novega portala. Bil pa je kritičen do poročanja osrednjih slovenskih medijev o Slovencih v sosednjih državah.

"Pri poročanju prevladuje senzacionalizem, prav tako pa se izpostavljajo predvsem negativne zgodbe in dogodki o manjšinah. Premalo se poudarja pozitivne aspekte delovanja manjšin, na primer na področju kulture in izobraževanja," je dejal Malle. Zato portal vidi kot dobro priložnost, da se negativna slika, ki se je v medijih ustvarila o Slovencih v sosednjih državah, popravi.