Skupina namerava zbrati okoli 60 milijonov funtov (75 milijonov evrov) za nakup "ene od sto najboljših jaht na svetu", ki bi jo kraljici in njenemu soprogu, princu Philipu, podarili prihodnje leto. Plovilo naj bi kraljevi par uporabljal zase, pa tudi za humanitarne dejavnosti.

"To je velik izziv. Bistvo je, da ljudje dajo darilo kraljici v letu njenega jubileja," je dejala predstavnica akcije Elaine Skinner.

Kraljica je že imela jahto Brittania, ki pa so jo leta 1997 "upokojili". Elizabeta II. je ob slovesu od priljubljene jahte celo zajokala, poročajo tuje agencije.

Za jahto nič davkoplačevalskega denarja

Britanski minister za izobraževanje Michael Glove je že januarja predlagal, da bi Britanci lahko kraljici ob 60. obletnici njenega vladanja podarili novo jahto. To je v javnosti, ki se sooča z ostrimi varčevalnimi ukrepi, vzbudilo nezadovoljstvo. Tiskovna predstavnica premiera Davida Camerona Marina Johnson je sicer že zavrnila namige, da ni iz davkoplačevalskega denarja kupili jahto za kraljico.

Jahta v okviru projekta Admiralska ladja Commonwealtha naj bi stala okoli sto milijonov funtov (125 milijonov evrov), uporabljali pa bi jo tudi za razvojne in trgovinske misije v 54 dežel Britanske skupnosti narodov. "Ta jahta bi imela enak namen kot Brittania, vendar bi bil morda nekoliko manjši poudarek na kraljevi družini, saj mislim, da ljudje danes niso naklonjeni ideji kraljeve jahte," je pojasnila Johnsonova.