V času, ko homoseksualne poroke jasno in glasno priznava in podpira tudi ameriški predsednik Barack Obama, sta obiska parad ponosa v San Franciscu in New Yorku, če ste v času njunega trajanja slučajno v bližini, zagotovo obvezna. A sta paradi veliki, morda na trenutke preveč vseobsegajoči, na njih se zbere preveč ljudi, da bi jo lahko v celoti uživali.

Seznam parad ponosa po svetu, ki jih ne gre zamuditi, je za CNN sestavil Ed Salvato, strokovnjak za potovanja homoseksualcev in urednik Man About World. "Hotel si rezervirajte pravočasno, saj se ti s pomočjo paketov za potovanja homoseksualcev hitro napolnijo,“ svetuje Salvato.

Pri nas si boste parado v Ljubljani lahko ogledali (ali pa se ji pridružili) v soboto, 2. junija, več informacij o njej pa lahko dobite tukaj.

Boston

Na prvem mestu seznama se je znašel ameriški Boston, kjer bo parada ponosa potekala od 1. do 10. junija. Salvato pravi, da se Boston v času parade "pokaže v najboljši luči". Po njegovem mnenju je vrhunec zabave plesanje po mestnih ulicah, v sklopu spremljevalnega programa pa bo organiziranih tudi več izobraževalnih seminarjev in prireditev.

Tel Aviv

Druga na seznamu se je znašla izraelska prestolnica Tel Aviv, kjer bo parada potekala od 3. do 8. junija, z njo pa Tel Aviv vsako leto potrdi status najbolj tolerantnega mesta na Bližnjem vzhodu (v barve mavrice prebarvajo celo zebre na cestiščih). V času, ko parada poteka, so klubi in lokali polni do zadnjega kotička.

Amsterdam

Bolj prizanesljivo mesto kot je Amsterdam, boste verjetno težko našli. Parada ponosa bo tam potekala od 28. julija do 5. avgusta, letos pa bo poudarek na svobodi in kaj ta v resnici pomeni. V nizozemski prestolnici bodo praznovali tudi 25-letnico postavitve prvega spomenika homoseksualnosti – poznan je kot Homomonument, stoji pa v samem središču mesta.

Osrednji dogodek bo priljubljena parada na kanalu, torej na vodi, letos organizatorji pričakujejo okoli pol milijona obiskovalcev, ki si bodo lahko ogledali parado 75 okrašenih čolnov.

Asheville

Ameriško mesto v Južni Karolini, kjer bodo parado organizirali 6. oktobra, velikokrat označujejo "najbolj homoseksualno mesto v ZDA“. Poznano je po izjemno razviti umetniški sceni, je pa tudi znano po veliki meri tolerantnosti.

Atlanta

Parada ponosa bo v Atlanti potekala 13. in 14. oktobra, na njej pa bo vsak obiskovalec našel nekaj zase. Podobno kot Asheville tudi Atlanta velja za enega najbolj tolerantnih mest v ZDA, letos pa bodo osveščali tudi o nevarnostih aidsa in možnostih preventive.