Christian Ivanovski je med zaslišanjem govoril predvsem o Riedlovem dvigu 700.000 evrov z računa Sirithaporna. Bančni uslužbenec Ivanovski je v pričanju prek videokonference pojasnil, da je banka februarja 2007 prejela nalog za izplačilo skoraj 700.000 evrov gotovine z računa žene poslovneža Apichata Shiritaporna. Znesek je s pooblastilom dvignil danes v Avstriji obtožen Wolfgang Riedl, pooblastilo pa so po besedah Ivanovskega tudi preverili. Kot je se dejala priča, je Apichatova žena ta znesek dobila z nakazilom podjetja ICB International iz Liechtensteina.

Hans-Peter Wilhelmer, direktor družbe ICB, je bil zaslišan prav v zvezi s svojo družbo, a na večino vprašanj ni želel odgovoriti, ker je v kazenskem postopku davčne utaje v Avstriji. To je pojasnil tudi okrajni sodnici Barbari Klajnšek je pojasnil, da je v Avstriji v aferi Patria obtožen davčne utaje, zato ne želi pričati. Klajnškova mu je odvrnila, da postopek v Sloveniji ne poteka zaradi davčnih utaj, a da lahko v skladu s kazenskim poukom zavrne vprašanja, ki bi njega ali njegove bližnje spravila v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali kazenski pregon.

Hans Wolfgang Riedl bo pričal šele naslednji teden.

Matoz: Tožilstvo svetlobna leta od predstavitve dokazov

Današnje dogajanje na sodišču je zagovornik predsednika vlade in SDS Janeza Janše, odvetnik Franci Matoz, pospremil z besedami, da je tožilstvo "sto svetlobnih let od tega, da bo končno predstavilo kakšen dokaz, s katerim bi dokazovalo obtožbo". Ponovil je, da dokaza, ki bi obremenjeval Janšo, ni, in ga tožilstvo tudi ne bo predstavilo. Podobnega mnenja je Wolfov zagovornik Andrej Kac, ki je dejal, da ne v ponedeljek ne danes ni bilo slišati nič pomembnega za presojo.

Obtoženi Jože Zagožen pa je poudaril, da so vse tisto, kar so danes slišali, slišali tudi na prejšnjih obravnavah, tako Wilhelmer kot Ivanovski pa sta njemu popolnoma neznana. Tudi sam meni, da obremenilnih dokazov zoper njega ni in jih tudi ne bo. Riedlovo zaslišanje ga ne skrbi, saj da z njim ni imel "popolnoma nič problematičnega". Kot je dejal, ga je Riedl nadlegoval z elektronskimi sporočili, na katera pa on ni odgovarjal.

Na sodišču trije od petih obtoženih

Tudi danes so na sodišče prišli le trije od petih obtoženih, brigadir Tone Krkovič, nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen in poslovnež Walter Wolf. Obtožena Janez Janša in direktor Rotisa Ivan Črnkovič se današnjega sojenja nista udeležila. Predsednik stranke SDS in premier Janša se je opravičil zaradi vladnega obiska Pomurja in priprav na vladno sejo. Črnkovič pa ima službene obveznosti v Moskvi.

Sicer pa sta v ponedeljek prek videokonference pričala nekdanji podpredsednik uprave Tapio Rummukainen in nekdanji vodja trženja pri Patrii Vaijo Vartiainen. Rummukainen je med drugim pojasnjeval odločitev Patrie za lokalnega partnerja Rotis, Vartiainen pa na več vprašanj ni mogel odgovoriti, saj za projekt Patrie v Sloveniji ni bil zadolžen.